Вдигат данък сгради в морски курорти

В други налога ще бъде намален

Данъчните оценки на имотите в Балчик, Несебър и Поморие ще се увеличат от 1 януари догодина, тъй като тези градове минават от 3-а във 2-а категория. Това ще доведе до повишение на данък сгради, който се определя според данъчната оценка, пише "24 часа".

Категоризацията на 74 населени места в България бе сменена със заповед на министъра на регионалното развитие в оставка Десислава Терзиева. Промените са обсъждани в работна група, в която участва и Националното сдружение на общините, чийто шеф е Гинка Чавдарова.

 

Смяната на категорията ще се отрази на

данъчната оценка на имотите в 10 населени места, каза Венцислав Кожухаров, експерт в сдружението.

В Кула и Ракитово данъчната оценка ще се понижи, тъй като двете селища минават от 3-а в 4-а категория, каза Кожухаров.

Въпреки че 6 населени места минават от 4-а в 5-а категория, при тях няма промяна на данъчната оценка, тъй като и двете категории попадат в една група. Назад минават Бутан, Врачанско, Койнаре, Плевенско, Рибарица, Ловешко, Рудник, Бургаско, и Селановци, Врачанско, Тръстеник, Плевенско. От пета в четвърта категория пък минава Бобошево.

 

Ще се понижи данък сгради

в Зърнево и Орляк, Добричко, в с. Разград, Монтанско, тъй като трите минават от 5-а в 6-а категория. Затова пък в селата Иваняне и Кубратово в столичната община ще плащат повече за данък сгради, тъй като те минават от 6-а в 5-а категория.

Десетото населено място е Пишурка, Кюстендилско, то от 7-а минава в 6-а категория. Там няма да се промени данъчната оценка, тъй като 6-а, 7-а и 8-а категория са в една група.

57 населени места изпадат в последната - 8-а група, автоматично, тъй като вече имат население под 100 души. При тях също няма промяна на данъчните оценки на имотите.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен