Областната съдейства Казанлък да получи 6 тракийски гробници

Става дума за Голяма Арсеналка, Крън II, Оструша, Голямата Косматка (Гробницата на Севт III) и Тракийската могила до с. Долно Изворово

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова съдейства за безвъзмездното предоставяне в управление на Община Казанлък на 6 тракийски гробници, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Стара Загора. Аладжова е изразила положително становище пред министерството на културата по искането на Община Казанлък.

С предоставянето на гробниците, които са имоти – публична държавна собственост, ще се даде възможност на Община Казанлък да участва като бенефициент по различни европейски програми, се казва в становището на областния управител.
В мотивите се посочва още, че ще се разшири културната инфраструктура в Казанлък, ще се даде възможност за увеличаване на приходите от културен туризъм и сформирането на Общински фонд „Култура”, с цел опазване и поддържане на културните ценности.

На 17 декември миналата година общинските съветници на Казанлък взеха решение за започване на процедура за предоставяне на тракийските гробници, така че да бъдат управлявани и стопанисвани от Община Казанлък, а не от Държавата, чиято собственост са в момента.

На 7 февруари на заседание на Общински съвет – Казанлък кметът Галина Стоянова прочете писмо от областната, в което тя е съобщила, че счита за нецелесъобразно стартирането на процедура за предоставянето безвъзмездно за управление на Община Казанлък на горепосочените имоти.

6 месеца по-късно изглежда, че Живка Аладжова е променила своето мнение и подкрепя общината за получаване управлението на 6-те гробници.

Миналата година правителството предостави на Казанлък за срок от 10 години гробниците Хелвеция, Шушманец и Грифоните, разположени до град Шипка.
Областният управител сега е подкрепил искането за предоставянето безвъзмездно за управление на Голяма Арсеналка, Крън II, Оструша, Голямата Косматка (Гробницата на Севт III) и Тракийска гробница до с. Долно Изворово.