Ромски лидер заплашва със съд Община Стара Загора

Не подвеждат ли отново самозвани политици?

Лидерът на ромската партия "Евророма” съобщи, че ще заведе дело срещу община Стара Загора в Европейския съд по правата на човека в Хага заради съборените 55 къщи в квартал „Лозенец”.
Според Кънчев, никой не бил обърнал внимание на ромите от квартала, които с молби от 2012г. са заявили къщите им да бъдат узаконени. "Ще търсим отговорност докрай", закани се ромският лидер.
Starazagora.utre.bg припомня на г-н Кънчев, че всички законови стъпки от страна на общинското ръководство са направени, спазени са всички процедури и няма никаква логика Общината да бъде дадена на съд за принудителното премахване на незаконните постройки край квартал Лозенец. Екипът ни подчертава, че съборените къщи не са в регулацията на квартала, а са построени върху изсечени гори, с което пък са нарушени и Европейски директиви за опазване на околната среда, и Конституцията на България. Отделно подчертаваме за "качеството" на незаконните постройки, правени без никакво покритие на строителни изисквания и съответно представляващи опасност.
Жителите в Борова гора са уведомени още през август месец миналата година, че жилищата им не могат да бъдат узаконени, тъй като не са построени върху собствена земя , нито имат отстъпено право на строеж. При срещите с жителите на квартала десетки пъти е обяснявано какви са възможните алтернативи пред тях и какво повелява законът, но техният отговор е, че са разговаряли с политически лидери в София, които са обещали да спрат процедурата по събаряне на къщите, това потвърди пък старозагорският омбудсман Павлина Делчева пред Радио Стара Загора. В случая няма нарушаване на човешките права и дискриминация, както алармираха някои правозащитни организации. Българската конституция гарантира живота, достойнството и правата на личността, но страната е задължена и да осигури опазването и възпроизводството на околната среда, разумното използване на природните богатства и ресурси. Нерегламентираното строителството в местността Борова гора застрашава територията на парк Аязмото и Общината е задължена да реагира, коментира още омбудсманът на Стара Загора. Павлина Делчева отбеляза и отсъствието на неправителствените организации по време на почти едногодишната разяснителна кампания в ромския квартал на Стара Загора.
Алтернативата пред ромската общност е да избира сама своите представители, които да защитават интересите й, а не да се доверяват на самозвани политици, които ги заливат с обещания преди избори.