НФСБ и ВМРО обжалваха във ВАС строителното разрешение за „Южен поток“

Жалбата е подписана от председателите на НФСБ – Валери Симеонов, и на ВМРО – Красимир Каракачанов.

Лидерите на НФСБ и ВМРО са обжалвали пред Върховния административен съд строителното разрешение за проекта „Южен поток”. Новината съобщиха от пресцентъра на патриотичния фронт. 

„На 31 юли, в предпоследния работен ден на правителството „Орешарски“, бившият вече министър на регионалното развитие Даниела Терзиева е издала разрешение за строеж на обособен участък от газопровода „Южен поток“, а именно приемен терминал „Паша дере“, компресорна станция Варна и път към тях.
Седмица преди това бившото правителство продаде терена от 358 декара горски фонд на изключително занижени цени и веднага промени предназначението им, за да улесни и ускори горепосочения строеж”, обясняват от НФСБ и ВМРО.
В законоустановения срок патриотите обжалват предварителното изпълнение на разрешението за строеж с мотива, че е незаконосъобразно и е издадено против интереса на българското и европейското общество. С издаденото разрешително Терзиева е нарушила нормативните документи на Европейския съюз, подробно разяснени от комисаря по енергетика Йотингер. Разрешението е в пълен разрез с призива на ЕК да се преустановят понататъшни договаряния до изясняване на ситуацията по досегашните действия по „Южен поток“.
Президентът Плевнелиев обяви, че приоритет на служебното правителство ще бъде замразяването на „Южен поток“ до изчистване на спорните въпроси с ЕК.
Новото правителство няма правно основание да обжалва издаденото строително решение. Затова от Патриотичния фронт заявяват, че те, в изпълнение на гражданския си дълг, предприемат действия по обжалването. Така ще се защитят интереса на българските и европейски граждани. Липсата на кавато и да било прозрачност, неуведомяването на заинтересованите лица и липсваща информация за цената за изграждането на газопровода и цената, на която България ще купува транспортирания през него газ са допълнителни мотиви за обжалване на разрешението на строеж.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"