Лятна Антиспин кампания в Раднево

На 20 август проверете ХИВ статуса си

Регионалната здравна инспекция Стара Загора и Община Раднево организират лятна Антиспин кампания "Животът е безценен". Кампанията е част от Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Инициативите за тестване за ХИВ по оживени места в цялата страна целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус, като грижа за собственото здраве и това на партньора.
За реализиране дейности по Общинската програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберкулоза община Раднево се включва в стартиралата лятна Антиспин кампания.
Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН /КАБКИС/ при РЗИ Стара Загора ще посети на 20.08.2014г. Комплекс „Трите чучура” гр. Раднево от 10.30 часа до 14.00 часа. Всеки желаещ да провери актуалния си ХИВ статус в град Раднево, ще може да го направи напълно безплатно и анонимно.
Припомняме, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в кръвта, семенната течност, влагалищния секрет и майчината кърма. Има три начина за предаване на ХИВ инфекцията: полов – при сексуален контакт без презерватив; кръвен – при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица); от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.
Начините за предпазване от ХИВ инфекцията са няколко: при постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус; при избягване на случайни сексуални контакти; при използване на презерватив при всеки сексуален контакт; при въздържание, избягване на употребата на общи игли и спринцовки и профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни
бременни жени за предпазване на новороденото.
Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.
Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.
В РЗИ Стара Загора работи кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН всеки работен ден от 9.00ч. до 16.30 ч.