Цветан Василев е обжалвал постановлението за задържането си

Мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев е обжалвал задочно постановлението за задържането му за 72 часа

Това съобщи "Дневник". 

Такова постановление се издава, заедно с Европейската заповед за арест, каквато има за Василев от 28 юли.

Според прокуратурата от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. Василев умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер на КТБ) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 милиона лева.

Не е известно къде се намира Василев, като обвиненията му са повдигнати задочно. Най-вероятно той е подал жалбата си през адвокат.

След поставянето на КТБ под специален надзор от централната банка обявиха, че 206-те млн. лв. са изчезнали. Първоначално прокуратурата съобщи, че сумата е била извадена в чували за един ден, а впоследствие промени версията си и сложи начало на т.нар. присвояване - края на 2011 година.

Във връзка с обжалването на подобно постановление съдът няма едностранна практика. То трябва да бъде разгледано веднага.

Главният счетодовител Мария Димова пък е обжалвала домашния си арест. Съдът наложи тази мярка заради здравословното й състояние, като прие, че за нея има доказателства, че е участвала в длъжностното присвояване.

По-рано днес Димова, заедно с един от другите обвиняеми - Орлин Русев (бивши изпълнителен директор на КТБ, който е с мярка парична гаранция) бяха на посещение в Столичното следствие, където обвиненията срещу тях са били прецизирани.