Вижте най-добрите дестинации за кулинарен туризъм

Родопската кухня е на 21-во място

Човекът е човек когато е на път, а в съчетание с вкусна храна, преживяванията стават още по незабравими, пише "Всеки ден". Всяка култура и дестинация, която посетите - има своя уникална кухня. Храната, която консумирате може да ви подскаже много за региона, хората и начините на живот в дадено място. Ето кои са най-добрите места за кулинарен туризъм според "Foodpanda":

 Банкок - съчетание между екзотика и традиции. Задължително трябва да опитате традиционна тайландска вечеря, която включва много риба и зеленчуци, както и пиле, и змии. Змиите са популярен деликатес в тази част на света. Хотелите в Банкок предлагат да отидете да си напазарувате от местните пазари и да занесете кошницата с продукти на майстор-готвачите, които пред вас ще сготвят храните, които сте предоставили.

 Монреал - френски хляб с масло, пушено месо и висококачествени френски сирена - всичко това трябва да присъства в дегустационно меню, когато посетите Монреал. В тази част на Франция ще откриете най-добрите хлебари и майстори на добре познатите френски кроасани. Освен това, ще намерите в изобилие пазари с пресни плодове, зеленчуци и винари, които ви подканват да опитате от елексира на любовта - виното.

 Барселона - град с уникални сгради и зашеметяващи катедрали. Освен с архитектурата, Барселона ще ви впечатли с големите пазари - празник за очите. Почти на всеки ъгъл ще видите продавачи на сирена, подправки, морски дарове. Когато посетите този град, задължително трябва да опитате сотирани миди със смес от зехтин, чесън и магданоз, поднесени с екзотични гъби, приготвени по същия начин. Кухнята на Испания не е за изпускане.

 Истанбул - в този мегаполис, задължително ще ви трябва "кулинарен гид". Град на два континента, разделен от величествения "Босфор", с богата култура и история. Тук може да опитате специалитети, известни още от Oсманската империя. Първото нещо, с което трябва да зарадвате небцето си са десертите, известни по целия свят- баклава, локум, кьонефе, кадаиф. Не пропускайте да опитате кебапите и сандвичите с риба, които може да откриете по брега на Златния рог. Когато се разхождате по Босфора, си купете пълнени миди. Красотата на Истанбул, заедно с турските специалитети ще ви накарат да се влюбите в този град.

 Маракеш - започнете обиколката си, като опитате местните ядки и особенo бадемите.Те ще ви дадат необходимата енергия, за да успеете да разгледате по-голяма част от града. И все пак, когато огладнеете, се заситете с вкусна супа от охлюви, печено агне на шиш и баница с бадеми, канела и захар. Не пропускайте да утолите жаждата си със сладък ментов чай. Мароканската кухня е една от най-разнообразните в света. С арабски, европейски и берберски влияния, ястията са опияняващи.

 Брюксел - столицата на обединена Европа ви посреща с изключителна архитектура и множество бистра и бирарии. Опитайте месните им специалитети, брюкселски шницели, яхнии и всякакъв вид дивеч. Но, разбира се, не пропускайте изискания шоколад "Пиер Марколини". Белгийската кухня е повлияна основно от френската, но със собствен стил. Тук порциите са големи и обилни, а закуските са истински пир.

 Мексико Сити - мястото, където ново и старо се срещат. Голям, пренаситен град, в който липсва средна класа. Тук хората са или много богати, или много бедни. Ще видите тузарски ресторанти, но и малки крайпътни бараки, в които да опитате традиционни специалитети. Градът е пищен и екзотичен, а кухнята впечатляваща. Ако искате да вкусите местен специалитет, то си поръчайте пържено тесто, гарнирано с овче месо и малко зеленчуци. От десертите - "пепиториас" ще ви стане любим. Това са сладки с мед, тиквени семки и три вида мляко.

 Сингапур - кухнята там се е развила през вековете под влиянието на китайски, индийски, английски и португалски народи. Китайските готвачи ще ви приветстват пред ресторантите, а по улиците ще усетите приятен аромат на куркума и пържена юфка. Тук именно кухнята приветства туристите, а местните ще ви говорят предимно за ястията си, които смятат за световна гордост. Задължително опитайте "Хайнан пиле с ориз", което се сервира с чили сос и джинджифилова паста. Поръчайте си и "Сата"- месо на скара с пикантен фъстъчен сос, краставици и лук.

 Лондон - мястото, където никой няма да ви гледа странно, ако ядете риба с чипс. Тук може да намерите топ готвачите в света и да опитате от техните специалитети, срещу суми между 300 и 1000 паунда за тристепенно меню. Задължително трябва видите смяната на караула в Бъкингамския дворец, но също толкова задължително е да посетите местните пъбове. Относно ястията, английската кухня не е толкова популярна, но все пак може да се насладите на една истинска, богата лондонска закуска, ростбиф, бифтек и местна английска супа.

 Венеция - разбира се, като говорим за Италия, всички се сещаме за пицата, пастата, папата и катедралите. Венеция обаче е един от най-романтичните градове в целия свят, където виното е на почит. Задължително дегустирайте сухите вина от района на Венеция с вкусни сирена и прясно приготвена венецианска паста. Биголите с бял сос, ще ви покажат едно ново измерение на традиционната паста. Опитайте и дроб по венециански със смокини и бяло вино. За десерт си вземете популярните карнавални сладки.

 Представихме ви 10-те дестинации, които се посещават и заради кухнята, и заради романтиката и културата, която носят. И както всяка част на света има своите специалитети, така и България е оставила следа. Родопската кухня се нарежда на 21 място. Смолян е 21-ят град, който компанията препоръчва да бъде посетен за кулинарен туризъм.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен