Черният бъз - новият еликсир

Твърдят, че създава имунитет срещу рак

Черен бъз или свирчовина е дървовиден вид бъз с черни плодове. Нарича се свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и след изваждането ѝ стават за свирки. Още е наричан бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер. Разпространен е край населени места, из храсталаци и гори. На практика го има навсякъде в България.

От билката се използват корените за отвара, плодовете за настойка, листата за отвара и външно, цветовете за запарка. Но е много важно да се знае кое кога се бере, за да бъдат лечебните свойства запазени и най-активни като вещества.

Народният лечител Петър димков нарича черния бъз най-силната билка, чудодейно растение. Специалният му интерес към плода на това лечебно растение се появява след една случка. “Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията. Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея. Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията. И не я остави, докато не я прегриза и умъртви. Оттогава е и моят интерес към черния бъз. Това е едно чудно растение. Добитъкът, който пасе по склоновете, яде на есен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава. А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях, и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние.”
Какво съдържа плодът на черния бъз?
Голямо количество витамини С, В и Е. Наричат ги природните антиоксиданти. Голямо количество полифеноли и минерали. Още и толкова важните омега 3 полиненаситени мастни киселини. Те са необикновено полезни за сърцето, мозъка и практически за всички системи на нашия организъм. Това е така, защото тези вещества помагат за овладяване на възпалителните процеси и така стават преграда пред сериозните заболявания и увреждания – артрит, диабет, сърдечно-съдови болести, Алцхаймер и много други. Тези мастни киселини са жизненоважни структурни елементи на клетките и са необходими за: поддържане на хормоналния баланс, развитие и функциониране на мозъка и нервната система, имунитет, здрава кожа,коса и нокти, предпазване от мигрена и бъбречни заболявания, енергия, забавят атеросклерозата, контролиране на възпалителните процеси, контролиране нивата на холестерола в кръвта и мазнините в тялото.
Кога се бере плодът на черния бъз?
Най-активната част на растението е най-полезна и със запазени лечебни свойства, ако се бере през август и септември. Плодът трябва да е добре узрял и на цвят черен, а на консистенция - вече омекнал. Не бива да се събират залани и недобре узрели зърна, защото са отровни.
Какво се прави с плод от черен бъз?
Единият вариант е зърната да се изсушат. Приемането на 5-10 изсушени плодчета дневно запазват силна имунната система през цялата зима. От изсушените зърна може да се прави и чай. От вечерта се накисват 15-20 изсушени зрънца с малко вода, а на следващата сутрин този коктейл се прецежда и изпива на гладно.
Другата е рецепта е за сладко от черен бъз. Плодовете не се мият, нареждат се в големи буркани, като се поставя ред бъз, ред захар, докато стъклените съдове се напълнят. Последният слой трябва да бъде от захар и да е дебел. Бурканите се покриват с марля, за да може да "диша". Трябва да се съхраняват на тъмно и да се прецедят след 40 дни.
Последните няколко дни съдържанието трябва да се бърка с дървена лъжица, за да се разтвори добре захарта. Може да се направят 2, 3 или 4 буркани, за да има до другата година. От сместа се приема по една чаена лъжичка рано сутрин на гладно, 10 минути преди закуска.
Черният бъз и ракът!
Последните предварителни изследвания доказват, че заради силното имуностимулиращо и модулиращо действие, черният бъз има и антитуморно действие. В медицината все по-често употребяват лечебното растение в помощ на онкоболни. Макар да не е доказано на 100%, все пак видно билката получава все по-голяма популярност.
В аптеките също интересът към употребата му се засилва, разказват фармацевти. Предлага се като хранителна добавка под формата на детски сиропи, пюрета и сиропи за възрастни.