Технологиите, които децата ни най-вероятно няма да ползват

Технологиите се развиват с главозамайващо темпо

За добро или зло, днес ние не живеем по начина, по който са живели нашите дядовци и баби и е почти сигурно, че и нашите деца ще имат много по-различен начин на живот от нашия. Някои дори са убедени, че промените може да започнат да настъпват с много по-бързи темпове от сегашните, digital.bg.

 От друга страна, технологиите се развиват с главозамайващо темпо и устройствата, за които сме плащали хиляди долари само до преди няколко години днес струват не повече от $ 50. Така че, сигурно мнозина се питат какво от настоящето със сигурност няма да продължи да се ползва и занапред.

 Това разбира се, никога няма да можем да кажем със сигурност, но можем поне да предвидим, че ако науката се развива с темповете от последните няколко години, нашите наследници дори няма да са чували за джаджите, които ние сме ползвали ежедневно.

 Затова и от PC Mag са съставили списък с 8 технологии, които нашите деца няма да ползват. Вижте кои са те:

 

 1. Десктоп

 

Макар че все още много хора използват големи настолни компютри, силата и лекотата на лаптопите и другите малки мобилни устройства ще превърнат десктопа в реликва. Може да ви е забавно да видите как реагират днес децата като видят настолен компютър.

 

 2. Калкулатор

 

Днес все още има училища, дори и в САЩ, в които се изисква от учениците да си купуват калкулатори, въпреки че тези джаджи имат вече много по-добър и евтин заместител. Днес всеки по-голям ученик използва смартфон, така че те не трябва да бъдат принуждавани да си купуват излишен хардуер. Ако графичните калкулатори все още не са изчезнали, то това със сигурност ще стане много скоро.

 

 3. Фотоапарат

 

Мнозина смятат, че фотоапаратите имат светло и бляскаво бъдеще, но грешат. Висок клас модели фотоапарати вероятно ще продължат да съществуват за ограничени приложения, но любителите фотографи ще бъдат напълно удовлетворени от възможностите, които им предлага техният  смартфон.

 

 4. Физически устройства за съхранение на информация

 

Съвременните деца като пораснат може би никога няма да им се налага да пъхат нещо в компютъра си, така както днес все още ни се налага да правим. Ако данните не може да бъдат изпратени чрез интернет, най-малко може да се използва Bluetooth, NFC, или местната Wi-Fi мрежа, но това не винаги е било така. Имаше време, много отдавна, когато, ако искате да качите най-новата версия на операционната система, която използвате трябваше да използвате повече от един диск.

 

5. Кабели

 

Кабелите излизат от употреба бавно, но трайно и скоро ще забравим за цялата тази бъркотия, която създават около бюрата ни. Дори кабелният интернет вече не се ползва толкова често.

 

 6. Скенери

 

През 90-те години на миналия век скенерите бяха неразделна част от настолните компютри във всеки един офис или училищна компютърна зала. Подобно на много други технологии, които споменахме и скенерите може би ще се използват в бъдеще, но вече от много ограничен брой потребители.

 МРЗ

 7. Принтер

 

Може да имате принтер в дома си и това е страхотно. Благодарение на принтера си можете да отпечатвате снимки, които да дадете на своите възрастни роднини. Ако обаче един ден принтерът ви се повреди, едва ли ще се решите да си купите нов. Ще установите, че може да се справяте чудесно и без това устройство.

 

 8. MP3 плейър

 

Apple продължават да произвеждат своите iPod-и, но потребителите вече преместват любимата си музика в облака или съхраняват музикалните си файлове на смартфона.