Ще има ли пантеон на българските царе край Несебър?

Шумно афишираният проект заспа дълбок сън

Грандиозният проект за изграждане на Пантеон на българските царе изпадна в тежка кома. Чудото трябваше вече да се извисява величествено на хълма край Слънчев бряг, но там не се случва нищо. Идеята бе на несебърския кмет Николай Димитров, но за съжаление си остана написана само на хартия.
Преди повече от две години община Несебър шумно обяви старта на проекта. Според него трябваше да бъде изграден каменен пантеон на славните български владетели и велики личности от зората на българската държава в Европа. Според плановете на градоначалника пантеона-чудо щеше да бъде част от внушителен екопарк на възвишенията северозападно от Слънчев бряг, където сега се намира култовото заведение “Ханска шатра”. Хановете и царете на България от времето на Кубрат трябваше да бъдат увековечени в каменни скулптури от двете страни на алеята, а в най-високата й точка - статуя на Св. Богородица. Освен за царете, място в химерния Пантеон имаха велики личности като Светите Седмочисленици, Св. Иван Рилски, Васил Левски и др.
Амбициозният проект предвиждаше още да бъдат поставени пред всеки паметник широки каменни постаменти с издялани данни за историческата епоха, за мястото на българската цивилизация в световните процеси по това време, както и подробна каменна карта на България от тогава. С надписи поне на 3 езика, за да могат да се четат и от милионите чужди туристи! Каменен музей на открито няма и вероятно няма да има.