Безработните в област Стара Загора намаляват, макар и с малко

През юли са регистрирани 141 незаети по-малко в сравнение с юни

Със 7,6 на сто е намалял през юли броят на новорегистрираните безработни в Общините Стара Загора и Опан спрямо предходния месец юни, съобщиха от Бюрото по труда в Стара Загора.

Безработицата в страната през месец юли също намалява и равнището й е достигнало 10,6%, с 0,1 процентни пункта по-ниско от предходния месец.
По данни на Агенцията по заетостта, през юли в Бюрата по труда на област Стара Загора са регистрирани 14 715 безработни и равнището на безработица е 10,0%, с 0,6 пункта по-ниско от стойността на показателя за страната.

Спрямо юни 2014 година равнището на безработица намалява с 0,1 процентни пункта, а регистрираните безработни - със 141 души. С най-ниско равнище на безработица е община Стара Загора, а с най-високо община Николаево.

Броят на регистрираните безработни в Дирекция „Бюро по труда" Стара Загора през месец юли също намалява. Регистрирани са 5141 безработни. Равнището на безработица е 6,5%.

В общия брой на безработните се запазва доминиращият дял на жените – 59,9 на сто. Най-висок остава относителният дял на жените без квалификация – 41,2 на сто. Отчита се леко намаляване на безработните в младежка възраст.

През юли 2014г. постоянна работа са намерили 560 души, по програми за заетост са постъпили на работа 133-ма,а по мерки за заетост са устроени 7 лица. През юли са обявени 662 работни места на първичния пазар на труда.

211 от общо постъпилите на работа са с работническа специалност, 215 са от групата на специалистите и 274 са безработни лица без квалификация.