Черноморската риба изчезва, задмина по цени сьомгата

Деликатесните риби лефер и лаврак са поскъпнали 5-6 пъти, стигнаха 30 лв килото

Черноморската риба изчезва. От година на година рибарите вадят все по-празни мрежи и не могат да задоволят търсенето. Дефицитът на стоката пък резонно вдига цената. Прясната риба, уловена в черно море вече задмина по скъпотия сьомгата! Деликатесните риби лаврак и лефер са скочили 5-6 пъти през последните години. В момента кило лефер се продава от 20 до 28 лв., а лавракът струва около 20 лв. Само допреди 5-6 години тези видове риба струваха по 6 лв килото. Класацията по цена води убедително калканът, който тази година се продава за 30-40 лв., Двойно са поскъпнали през последните няколко години дори ипопчетата, които вече струват 6-7 лв. за килограм. Другата предпочитана черноморска риба –сафрида се продава за-8 лв. килото, а чернокопът е 8-10 лв.
„Няма риба в морето и това е! Дали делфините я изядоха или замърсяването е причината, но мрежите ни са празни. Това, което вадим не стига. Хората пък не могат да си позволят 30 лв за един тиган риба. Спомням си преди десетина години рибата бе най-евтината храна, а сега е най-скъпата и все по-скъпа ще става, защото я няма”, казват рибарите.
Ат години в морето има само цаца и рапани. Над 90 на сто от морския улов през миналата година се е формирал от дребни рибки и хищни мекотели. Водите на Черно море ни осигуряват най-много цаца и рапани.
На морския охлюв, който е дошъл в наши води преди около 60 години, се пада повече от половината добив на водни организми от морето, сочи годишният анализ на агростатистиката. Той има изключително стопанско значение, защото се изнася успешно в Япония и Корея, в последно време ядките от рапан намират прием и в Китай.