Три месеца след смъртта на Паоло, разследването за катастрофата не е приключило

Семейството не може да се съвземе, майката няма сили да присъства на делото

Навършват се 3 месеца от нелепата смърт на 4-годишния Паоло. Трагедията, отнела живота му стана на 2 юни.

Тогава малко след 19 часа 45-годишният Георги Сапунджиев навлезе с джипа си в забранена за кола зона на ул. “Цар Симеон Велики” в Стара Загора и уби на място момченцето.

Сестричката му близначка Анжела и съседско дете, с което били излезли на разходка, се разминаха като по чудо.

Разследването на катастрофата ще завърши до 15-20 дни, след което делото ще бъде предадено на наблюдаващия прокурор Румен Арабаджиков, припомня „24 часа”. Ако той няма забележки, ще напише обвинителен акт и ще го внесе в съда. Веднъж 2-месечният срок за разследване бе удължен с още 2 месеца, за да бъдат направени допълнителни експертизи, поискани от адвокатите на семейството на детето.

Надявам се да няма ново удължаване”, каза говорителят на окръжната прокуратура Нейка Тенева. Така най-реалният срок за старт на делото е в късна есен.

“Нямам сили, не искам пак да видя този човек и вероятно няма да отидем на делото”, казва пред изданието майката на Паоло Красимира Иванова. Тя не иска пак да се връща към кошмара, нито да се изправи лице в лице с шофьора на джипа.

Със сестричката на Паоло още работи психолог. Майката все още е в болнични и не се е върнала на работа.

Юристи очакват големият дебат да се води около това дали мястото, на което загина Паоло, е пешеходна зона по смисъла на закона, или не. Това било от значение за тежестта на извършеното престъпление.

“ Става въпрос за непредпазливо деяние”, е позицията на адвоката на Сапунджиев - Георги Георгиев.

Главната улица на Стара Загора. “Цар Симеон Велики” между “Хаджи Димитър Асенов” и “Патриарх Евтимий” е пешеходна зона. Според общинари тя е определена за такава още преди 1989 г., когато било спряно движението на градския транспорт и на автомобилите по нея.

До смъртта на Паоло например влизането на автомобили в този участък бе забранено само със забранителни знаци. Срещу такъв знак навлязъл и Сапунджиев при маневрата си да завие в обратна посока до училище “Васил Левски”.

Но пътни полицаи обясняват, че при определени условия тези знаци може да се нарушават - ако шофьорът има адресна регистрация на тази улица, ако зарежда магазини, ако е автомобил със специален режим на движение.

След трагедията полицията препоръча и общинският съвет гласува по-строги забрани, сред които и тази да се зареждат магазини и кафенета през тази зона през цялото денонощие. За първи път бяха поставени и 9 нови пътни знака - “задължителен път само за пешеходци”. Ще монтираме и камери на всички кръстовища по нея”, уверява зам.-кметът Йордан Николов.

Мястото край училище “Васил Левски”, откъдето Георги Сапунджиев навлезе с джипа си по ул. “Цар Симеон Велики” въпреки забранителния знак, веднага бе преградено с бетонни саксии.

“Защо не го направиха по-рано? Зная, че месец преди смъртта на сина ми в общината е внесена подписка от родители, чиито деца учат във “Васил Левски”, но тя била отхвърлена”, казва бащата на Паоло Иван Иванов.