Шотландци и ирландци учат медицина в Тракийския университет

От тази година там обучават на английски език

32-ма са студентите от Великобритания, които ще учат от тази година в Тракийския университет в Стара Загора, съобщи деканът на Медицинския факултет проф. Мая Гълъбова.

Поданиците на Обединеното кралство, избрали да се обучават за хуманни лекари у нас, са предимно шотландци и ирландци. Медицина в Тракийския университет ще учат и младежи от Германия и Дания. Запазва се интересът и на студентите от южните ни съседки Гърция и Турция.

Медицинска рехабилитация ерготерапията е другата предпочитана специалност от чужденците освен хуманната медицина. „Ние я разкрихме миналата година и още тогава за нея имаше повече кандидати, отколкото за медицина“, припомни проф. Мая Гълъбова. Обявеният прием за тази година по тази специалност е 20 места. До 5 са местата за чужденци.

Качеството на нашето образование е в основата на подчертания интерес на чужденците към обучението в медицинските специалности у нас, категорична е деканът на Медицинския факултет.
При нас обучението е 6 години, а във Великобритания – 8, като при нас през целия курс на обучение студентите имат достъп до пациенти, които са тематични. Ние учим по старата системата всички заболявания, както си му е редът, а на запад образованието е прекалено модернизирано, посочи още професор Гълъбова.