Природните кризи гонят повече хора от военните

Богатите нации също не са застраховани

През 2013 г. природните бедствия са довели до евакуация на три пъти повече хора, отколкото конфликтите. Това показват резултатите от проучване на Норвежкия съвет за бежанците - независима организация, специализирана в оказване на спешна помощ.

Оказва се, че 22 милиона души е трябвало да напуснат временно или постоянно обичайните си адреси заради природни бедствия миналата година, което доказва необходимостта от изготвянето на спешни мерки за справяне с изменението на климата.

Докладът на хуманитарната асоциация е публикуван в навечерието на срещата на върха по проблемите на климата, която ще се проведе следващия вторник в седалището на ООН в Ню Йорк, информира АФП, цитирана от Преса Дейли.

Над 80% от причинилите преместване на хора природни бедствия през миналата година са били в Азия. Миналата година Филипините понесоха най-тежките бедствия - тайфуните изгониха 5,8 милиона души от домовете им.

Богатите нации също не са застраховани. Тайфун в централната част на Япония, торнадо в Оклахома, САЩ и наводнения в Западна Алберта, Канада, принудиха общо 600 000 души да бягат от бедствените райони.