Анаболите разкъсват аортата и тестисите

Бум на сърдечносъдовите проблеми при фитнесманиаците

Безумни тренировки, вдигане на тежести, изтощителен фитнес за скулптуриране на тялото с помощта на анаболи и незнайни добавки. Резултатите от тази мода виждаме не само върху кориците на списания и от екрана, но и в болниците. Все повече лекари от различни специалности алармират за тревожна тенденция - увеличават се сърдечносъдовите инциденти, свързани с употребата на анаболи, които се предлагат и във фитнес салоните, пише "Всеки ден".

 „Тази нощ се борихме за живота на момче на 15 години с разкъсване на аортата. Разбрахме, че се занимава активно с фитнес. Не знам дали взема анаболи, но като гледам структурата на тялото и мускулатурата, най-вероятно взема", каза пред "Монитор" доц. Иво Петров, шеф на клиниката по кардиология към МБАЛ „Сити клиник" и национален консултант по инвазивна кардиология.

 За организма на тийнейджърите тази комбинация е пагубна. Тя води до несъразмерно развитие на всички органи и системи и е изключително вредна за сърцето. Безконтролното вземане на всякакви средства за помпане на мускулите и особено на анаболи води до рязко увеличаване на сърдечносъдовия риск и на сърдечносъдовите усложнения. Задействат се различни механизми. Мъжките полови хормони, които съдържат анаболите, водят до ранно развитие на атеросклероза.

 С други думи те активизират натрупването и отлагането на атеросклеротична плака по стените на кръвоносните съдове. И това се случва именно под въздействие на хормоните, и то в много ранна възраст.

 „Няма значение дали това е добавка с мъжкия полов хормон тестостерон и другите им разновидности или е хормонът на растежа. Всички анаболи, които целят добавяне на мускулна маса и оформяне на релефно тяло по стандартите на бодибилдинга и културистите, заедно с увеличаване на мускулите силно увеличават риска за сърцето", обяснява доц. Петров и пояснява - мъжките полови хормони стимулират съсирването на кръвта. И когато този ефект се комбинира с атерогенния, процесът на склерозиране и на стесняване на артериите се ускорява. Оттук се увеличава и рискът от инциденти, свързани с пълно запушване -
тромбоза на артериите, която води до инфаркт на миокарда.

 „Най-младите пациенти с миокарден инфаркт, които сме имали, са били 15-17-годишни. Спомням си за едно друго момче на 17 години, което дойде с инфаркт на миокарда. Той беше силов спортист. Занимаваше се активно с вдигане на тежести. Имаше пълно запушване на основната предна артерия на сърцето - беше получил така наречената пълна тромботична оклузия, която беше довела до инфаркта. И тези случаи не са единични - през последните години те зачестяват. Имаме много подобни примери от клиничната практика", предупреждава специалистът.

 Хормонът на растежа, който повечето спортуващи младежи мислят за панацея, въобще не е безобиден. За него се говори, че има подмладяващ и стимулиращ ефект, но той не бива да се взема по собствено решение, предупреждават специалисти.
„Преди да посегнем към подобни добавки, трябва задължително да се направи консултация с ендокринолог и кардиолог. И ако те преценят, че няма риск, хормонът на растежа може да се взема, но в съвсем ниски дози", съветва доц. Петров.

 L карнитинът също е добре познат на силовите спортисти. Той влиза в състава и на много медикаменти, които възстановяват мускулатурата. Използва се дори за възстановяване на сърдечната мускулатура. Проблемът идва от начина на приложението му.
„В медицината всичко е въпрос на доза. Всяко лекарство е и отрова - с други думи, ако се прекали с дозата, и най-прекрасното лекарство става отрова. Дозата, която вземат активните спортисти и културистите, които искат да натрупат мускулна маса, не е полезна", категоричен е доц. Петров.

 А когато тренировките са изтощителни и продължително време държат силите на предела, ефектът въобще не е здравословен. Изпитанието за организма е нож с две остриета.

 „Всяко екстремно натоварване с интензивен спорт и силови тренировки с тежести е стрес. А когато този стрес се повтаря ежедневно, той е погубен за организма и се отразява зле най-вече на сърдечносъдовата система", разказва доц. Петров и навлиза в подробности за механизма на това въздействие.

 „Физическото пренатоварване повишава хормоните на стреса, които са адреналинозависими. Самите те имат директен токсичен ефект върху сърдечния мускул, върху миокарда и освен това те повишават артериалното налягане и отново стимулират образуването на тромби. Това е рискът в острата фаза. А когато това се случва системно и стресът става хроничен, мускулатурата на сърцето се разраства. Това е така наречената хипертрофия на сърцето. Тогава коронарните артерии не са достатъчни, за да осигурят кръвоснабдяването му заради увеличената с целенасочени тренировки мускулна маса. И когато човек прекрати активната си спортна дейност, рискът се увеличава многократно поради недостатъчното им кръвоснабдяване. Така може да се стигне до дегенерация на сърдечните структури. Това е реален риск, който е директно свързан със силовите тренировки", категоричен е доц. Петров.

 Анаболите наподобяват мъжкия полов хормон тестостерон - той се образува в тестисите и вае мачо телосложение. Щом се взема допълнително обаче, организмът престава да го произвежда. Тестисите намаляват и постепенно спират да работят. Мъжът губи сексуален апетит и потентността му намалява.

 Анаболите увреждат всички органи и системи - повишават кръвното, рушат черния дроб и сърдечната мускулатура. Резултатът е тромбози, ранна атеросклероза и инфаркт.

 Изкуствените стероидни хормони директно влияят на мозъка и променят поведението - засилват агресивността и импулсивните прояви. Продължителното им вземане води дори до психични отклонения, които вече са наблюдавани при някои спортисти.

 Анализът на тези щети обаче остава скрит в спортните среди, подобно на класифицирана информация.