Чушките само вносни

Ядем пълнени пиперки с пестициди от Турция

След родния домат и българската чушка се предаде. Пиперките по пазарите и хипермаркетите са поголовно вносни. В големите магазини поне няма как да не пише откъде са. По сергиите обаче нашенските търговци шашмаджии редовно сменят „гражданството" на задграничните чушки с българско, пише "Всеки ден".

 Едва 10% от всички плодове и зеленчуци, които се консумират у нас, са български в момента, бесни са от Националния съюз на градинарите. Според шефа им Слави Трифонов заради инвазията от чужбина в България почти не се предлагат свежи плодове и зеленчуци, тоест брани вчера. Вносните пък няма начин да са пресни - дори се обработват допълнително с химикали, за да издържат по пътя 20 дни и повече.

 Чушките - най-харченият зеленчук в момента у нас заради традиционната зимнина и най-вече за лютеницата, пък не стига и тези 10 процента. Пиперките са в огромната си част от чужбина - по-конкретно от Турция. Южната ни съседка е огромен производител точно на този зеленчук - във всякакви разновидности. Турската капия и останалите видове са прекрасни, ако не беше една „малка" подробност, коментират специалистите по храните у нас.

 

Турция не е страна от ЕС и за нея не важи затягането на мерките срещу пестицидите - отровни химически съединения, специално създадени за борба срещу вредителите по растенията. В Европа има забранени пестициди, както и нормативи за използването на позволените. Правят се изследвания на зеленчуците и плодовете за допустимото съдържание на пестициди. Чушките и всякакъв друг „плод и зеленчук" в Турция не подлежат на контрол по европейските критерии.

 

При внос в страни от ЕС има контрол, но не всичко се изследва. Така огромна част от пестицидните чушки - особено сега в силния им сезон, стигат от потребителите. Много често без изобщо и да подозират. Търговците масово лъжат, че вносните чушки са от Хасковско, Пловдивско, Пазарджишко.

 

Доказано е, че особено забранените пестициди вкарват куп опасности в човешкия организъм. Освен че е широко известна канцерогенността им, могат да предизвикат рак, отровните химикали срещу вредители през зеленчука действат негативно и върху нервната система, причиняват кожни проблеми, поразяват очите и белите дробове, вредят и на хормоналната система.

 Няма лаборатория за отровите

 Контролът върху храните и суровините, които влизат на територията на България, е възможен само след изграждането на референтна лаборатория към Българската агенция за безопасност на храните. За да бъдат изследвани вносните зеленчуци и плодове, агенцията има необходимост от лаборатория, оборудвана с материали и реактиви за всички видове вредни вещества като хербициди и пестициди, с които се обработва продукцията от други страни. Сега тя разчита на чужда апаратура, за да контролира вносните продукти, но на практика работи на сляпо.