Нови доказателства потвърждават - живот на Марс има!

Английски и гръцки учени откриха следи от вода в марсиански метеорит

Вода, следи от която са открити във вътрешността на марсиански метеорит е последното доказателство, че преди милиони години на Марс е имало всички необходими условия за живот, а не е изключено и сега да има отделни оцелели форми. Това са констатирали учени, изследвали парчето камък познато като Нахла, прилетяло на Земята от съседната планета. Той се е откъснал от марсианската повърхност в резултат на сблъсък с друго тяло преди повече от 1,3 милиарда години и по-късно е паднал на Земята. Марсианският метеорит предоставя на учените рядката възможност да хвърлят поглед върху геоложкото минало на Червената планета, пише "Всеки ден".

 Докато изследвали парчето скала, учени от университета в Манчестър, Англия, и Националния технически университет в Атина, Гърция, открили малка кухина във вътрешността му. След последвалите нови наблюдения учените констатирали, че в кухината някога е имало вода. Според тях това е поредното доказателство, че на Марс в миналото може да е имало живот и че форми на живот може би и днес се крият под марсианската повърхност.

 "Успяхме да покажем, че нужната за поява на живот среда е налице", заяви проф. Иън Лайън от университета в Манчестър.

 "Тя не е прекалено студена, нито прекалено негостоприемна. Например, би могло там да има бактериен живот, макар да не сме го открили. Просто трябва да се съберат няколко елемента от пъзела - марсиански живот може да е имало, а под някаква форма може да съществува и днес." Проф. Лайън и колегите му планират нови изследвания върху метеорита за търсене на биомаркери, които да свидетелстват за наличие на живи организми.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен