Арестуваха над 1000 души в най-голямата операция на Европол

30 деца са спасени от мрежите за трафик на хора

Органите на реда в 34 държави по цял свят са участвали между 15 и 23 септември в най-мащабната операция срещу организираната престъпност в историята на Европол.

Координирани от европейската организация, базирана в Хага, те са провели операция "Архимед" във всички 28 държави от ЕС с помощта на САЩ, Норвегия, Швейцария, Сърбия, Австралия и Колумбия. В кампанията са помагали още Интерпол, организацията на магистратите "Юроджъст" и програмата на ЕС за подпомагане на граничния контрол "Фронтекс".

Стотици места, включително летища, пристанища, складове и известни свърталища на престъпници, са обискирани, задържани са 1027 души, 30 деца са спасени от мрежите за трафик на хора, иззети са 600 кг кокаин, 200 кг хероин, 1.3 тона канабис, близо 1.5 милиона кутии контрабандни цигари.

По време на операцията е проведено паралелно разследване срещу структури за прехвърляне по интернет на незаконно спечелени пари. Проверени са около 10 000 нелегални имигранти и в резултат са арестувани 170 организатори на незаконен трафик на хора.

"Операция "Архимед" е повратен момент в усилията на нашата общност да провежда координирани акции срещу организираната престъпност в Европа. Размерът й е без прецедент, а броят на задържаните идва да напомни дори на най-опасните престъпни структури, че международната мрежа на органите на реда е решена да се бори с дейността им", заяви Роб Уайнрайт, директор на Европол".

Обявяването на операцията става в навечерието на започващата тази седмица среща на ръководителите на полицейските служби в Европа, чиято водеща тема ще бъде по-добрата координация на ресурсите им.