Националният център по заразни и паразитни болести изследва старозагорските комари

Другата седмица казват от кой вид са намножилите се кръвосмучещи насекоми

21 проби на комари от старозагорски регион са изпратени за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в София, за да се установи видът на необичайно намножилите се насекоми, които тормозят хората през последната седмица. Резултатите от анализа ще станат известни до няколко дни, съобщи днес д-р Таня Перчемлиева, началник на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Стара Загора.

От Здравната инспекция са изпратили предписания до кметовете на четири общини, от които са получили най-много сигнали за нашествие на комари. Местните администрации на Стара Загора, Раднево, Гълъбово и Опан трябва да сформират комисии от еколози, които да огледат селищата и незабавно да извършат дезинсекция на засегнатите райони. Обработката трябва да бъде насочена към възрастните насекоми, тъй като, заради захлаждането, ларвите не се развиват, уточнява д-р Перчемлиева.

Още в началото на тази година – през февруари от РЗИ дадоха предписания на всички общини да напръскат тревните площи срещу комари и кърлежи. Въпреки това четири от тях – Чирпан, Опан, Николаево и Гурково не са се съобразили с препоръката. Здравните инспектори обаче нямат правната възможност да налагат санкции, обясни д-р Перчемлиева.