Днес отбелязваме Световния ден на туризма

Над 3 млрд.евро са приходите на България от международен туризъм за последната година

Световният ден на туризма се отбелязва ежегодно на 27 септември от 1980 г. насам по решение на Световната организация по туризъм към ООН. Темата на Световния ден на туризма за 2014 година е „Туризмът като начин за развитие на общностите”. Над 3 милиарда евро са приходите на България от международен туризъм за последната година по официални данни на Минитерството на икономиката и енергетиката. Туризмът вече определя около 14 на сто от БВП на страната ни.

„Туризмът е най-динамично развиващият се отрасъл в българската икономика и Световният ден на туризма е един добър повод да отдадем заслуженото признание на българския туризъм и на хората, които го правят толкова успешен”, коментира днешния празник хотелиерът в Слънчев бряг Пейко Янков и изрази своите поздравления за празника към целия туристически бранш.

Въпреки неблагоприятните външни фактори, които превърнаха сезона в труден за всички хотелиери, Янков каза, че дружеството му и тази година отчита успешен туристически сезон.

„Нашата формула за развитие са инвестициите във все по-модерен туризъм, повишаване на нивото на  туристическите услуги и висока квалификация на кадрите”, заяви хотелиерът.

Немските и рускоезични туристи и тази година заемат преобладаващ дял от туристите в хотелите в Слънчев бряг, заяви Янков.