Село на бунт срещу проучване на шистов газ!

Фирма на Иво Прокопиев е получила концесията

Чирпански регион е на път да се превърне във втора Североизточна България, след като стана ясно, че служебното правителство е издало разрешение на фирма "Каолин" АД да търси и проучва неметални изкопаеми в землищата на селата Златна ливада и Зетьово. Фирмата, получила концесия, е на бизнесмена Иво Прокопиев.

Местните са категорично против в района им да се извършват подобни дейности, тъй като самото решение на правителството не е конкретизирало за какви неметални изкопаеми става въпрос и хората подозират, че става въпрос за шистов газ. Жителите на Златна ливада вече са събрали подписка с над 150 подписа, която вече е депозирана в община Чирпан, но ще бъде изпратена и до Министерството на икономиката и енергетиката. Хората припомнят, че именно тази фирма с дейността си за добив на каолин в района, е направила негодна водата за пиене в съседното село Меричлери. Пред Радио Стара Загора кметицата на Златна ливада Ирина Панева изрази тревога и по отношение на развитието на туризма, тъй като проучвателните дейности ще отблъснат туристите, а в селото се намира най-старият манастир в Европа. Не на последно място тя припомня и силната сеизмичност на района и рискът да се сондира допълнително.
До дни към подписката и възмущението на жителите на Златна ливада ще се присъединят и хората от с. Зетьово.

Според специалисти, дори и да става въпрос за добив на каолин, пак съществуват рискове за населението. Необходимо е да се разбере дали използваният в региона водоизточник е регистриран във ВиК, а също и да се изиска цялата документация от местните власти.