"Паяците" погват живеещите в центъра на София

Цените остават същите, срокът изтече

Масово ще бъде „разчистен” центърът на столицата, след като на 1 октомври изтече срокът за подновяване на стикерите, които дават право на живеещите в тези района да паркират колите си без да плащат за „синя” или „зелена” зона. Това съобщи шефът на поделение "Паркиране и мобилност" в Центъра за градска мобилност Румяна Милова, цитиран от "Новинар".

Милова припомни, че собствениците на автомобили са имали един месец гратисен период, в който е трябвало да подадат необходимите документи, за да им бъде издаден нов стикер, който е валиден за 1 година. По думите й този срок вече е изтекъл и предстои от центъра да решат как ще процедират с колите, които все още не са платили таксите си, а продължават да използват местата.

„Срокът вече изтече. Целият септември беше за това. Сега по всяка вероятност автомобилите със стари стикери ще бъдат вдигани”, обясни Милова и допълни, че вече доста хора са се възползвали и са отишли да си подновят „винетките”, но имало и много, които все още чакат или са забравили.

По думите й процедурата изисква време и „винетките” не могат да се издадат веднага. „Хората винаги искат всичко да стане по най-бързия начин. На нас обаче ни е необходимо време, тъй като всички документи се проверяват. Лошото е, че българинът има навика да прави всичко в последния момент”, обясни Милова. Тя допълни, че този път проверките ще са много стриктни, тъй като миналата година е имало много фалшиви документи.

„Имаше много неверни данни, които не са били проверени. Други пък се възползваха от нечие име, за да вземат такъв стикер. Имаше и такива, които са подали фалшиви документи и сме им издали стикери. Затова тази година сме много старателни”, обясни Милова.

Тя беше категорична, че цените остават същите - 150 лв. за първа кола и 450 лв. за втора. За "зелена" зона годишният стикер е 100 лв. за първи автомобил и 300 лв. за втори. Необходимите документи пък са копие от нотариален акт или договор за наем, регистрационен талон на автомобила и лична карта на собственика.