За втора поредна година Порталът на българските общини търси най-успешните кметове

Гласуването в конкурса „Кмет на годината” се провежда в интернет-платформата му до 31 октомври

Конкурсът има за цел да постави във фокуса на общественото внимание активността на българските кметове, техните добри постижения и полезни практики за изминалата календарна година.

Градоначалниците ще се съревновават в ключови ресори – инвестиции, социална политика, евросредства, екология, туризъм, спорт, чрез политиките, които са водили в тях.
Конкурсът „Кмет на годината” ще събере на едно място представители на Европейската комисия, Правителството на Република България, държавни и обществени организации, посланици, бизнесмени.
Гласуването в конкурса „Кмет на годината” ще се проведе в интернет-платформата му в периода 1 – 31 октомври 2014 г. Право на глас има всеки градоначалник, за да избере най-достойния за награда свой колега в основните конкурсни категории.
Кметовете ще се съревновават в 8 категории - „Успешно привличане на инвестиции”, „Усвояване на евросредства”, „Опазване на околната среда”, „Развитие на туризма”, „Адекватна реакция при криза”, „Поддържане и развитие на спорта”, „Осигуряване на условия за отглеждане на деца” и „Кмет на годината”.
Всеки градоначалник има право само на един глас във всяка категория, който ще бъде отчетен след въвеждането в платформата на персоналните му потребителско име и парола.
За първа година финалната оценка и победителите ще се избират от Експертна комисия. Членовете на комисията ще са представители на научни, стопански и обществени институции, но ще бъдат запазени в тайна до деня на церемонията, като гаранция за безпристрасност. Експертната комисия ще се събере и ще вземе решение на 7 ноември.
Вотът на градоначалници може да бъде обявен публично единствено ако всички 264 кмета подпишат декларация за съгласие за такава процедура. При доказани нарушения в електронното гласуване организаторите на конкурса си запазват правото да предприемат юридически действия срещу нарушителите.
Конкурсът има и два специални приза - „Кмет на гражданите” и Специалната награда на екипа на kmeta.bg.
За „Кмет на гражданите” имат право да гласуват всички интернет потребители. Всеки има право да даде гласа си по един път на 24 часа.
За първа година ще бъде връчена Специалната награда на екипа на Портала на българските общини - kmeta.bg. Тя ще стане притежание на всички градоначалници, носители на поне 3 приза „Кмет на месеца” в рамките на годината.
Победителите ще получат специално изработени кристални статуетки и грамоти. Награждаването на „Кмет на годината” ще се проведе на 11 ноември, от 18 часа в Националния Дворец на Културата.
Миналата година кметът на Стара Загора Живко Тодоров получи приза "Кмет на гражданите", единствената категория, в която могат да гласуват гражданите.