Йорданка Фандъкова се срещна с кметове на европейски столици

По време на разговорите бяха обсъдени нуждите на столиците в контекста на програмата за градско развитие на Европейския съюз

Кметът на София Йорданка Фандъкова взе участие в срещата на кметовете на европейски столици с комисаря по регионално развитие Йоханес Хан, съобщиха от Столична община вчера.

По време на разговорите бяха обсъдени нуждите на столиците в контекста на програмата за градско развитие на Европейския съюз, както и предложения за бъдещи съвместни действия. В срещата се включиха кметове и заместник кметове на всички европейски столици на страни членки на ЕС, сред които кметовете на Рим, Париж, Виена, Букурещ, Атина и Загреб.

След срещата се проведе конференция с участието на представители на европейски и италиански институции, експерти и медии.

Кметът на София Йорданка Фандъкова представи на конференцията становището на кметовете за ролята на столичните градове в развитието на Европейския съюз и създаването на общ европейски план на развитие през новия програмен период.

Фандъкова подчерта, че наред със специфичните проблеми, които имат различните градове всички те са изправени пред сериозни общи предизвикателства като климатичните промени, замърсяването на околната среда, вредните емисии, социалното изключване, безработицата и бедността. За тяхното преодоляване е необходимо столиците да работят за съставяне на общ план с ясни приоритети, като опазване на околната среда, енергийна ефективност, мобилност, социално включване, иновации и образование.