Пуснаха монета с Мики Маус и Елизабет Втора

Предстои нова емисия на 28 монети от серията "Дисни"

Малкият остров Ниуе, намиращ се в южната част на Тихия океан, пусна в обращение монета с изображението на героя на Уолт Дисни – Мики Маус от едната страна и на Елизабет Втора - от другата, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Златните и сребърни монети са в обращение на острова, но реалната им стойност е много по-висока от номиналната. Като се има предвид оригиналността им, те със сигурност ще предизвикат интереса на нумизматите, което още повече ще повиши стойността им.

Около 100 монети с изображението на Доналд Дък, всяка от които съдържа една унция сребро (28,3 г), бяха продадени неотдавна в рамките на десет минути, по думите на Саймън Хардинг, директор на Монетния двор на Нова Зеландия, частно предприятие, изсякло тези монети.

Най-високо се котират монетите със съдържание на една четвърт унция злато (7,1 г) с изображения на Мики Маус, Плуто, Динго и Мини. Нумизматичната им стойност достига 800 евро, докато номиналната е само 25 местни долара.

Предстои нова емисия на 28 монети от серията "Дисни", съдържащи общо 1 кг злато, което се равнява на едно кюлче със стойност $40 000 (31 000 евро).

Остров Ниуе, който е със статут на свободно присъединила се държава към Нова Зеландия, получава процент от всяка продадена монета. Очакванията са през следващите десет години той да спечели поне 4,5 милиона долара от тази нова емисия.

Снимка на Деня

Щрихи от Плевен