ГЕРБ след разговорите: Пауза за ДПС във властта

"Решението след тази среща е да не продължаваме разговорите с ДПС за съставяне на съвместно правителство", заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ

Разговорите между преговорния екип на ГЕРБ и представители на ДПС, на които бе обсъдено бъдещeто на страната, продължиха три часa. 

„Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде надживяна. Затова ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения”, заяви Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ след разговорите.

На пресконференцията след срещата първа говори Цецка Цачева от ГЕРБ, която посочи, че двете страни са обсъдили приоритетите в политиките, които са необходими за България в настоящия момент, както и формулите за съставяне на кабинет.

„Дадохме отговор на въпросите на колегите от ДПС защо след като още във вечерта на изборния ден обявихме, че не бихме участвали в управление заедно с тях и ги каним на  разговори. Отстояваме позицията си за необходим диалог между политическите сили без значение, че ГЕРБ е победила и се очаква да й се връчи мандат”, отбеляза Цачева.

„Надяваме се нашата позиция да стане традиция в политическото общуване, за да не стига до онзи злополучен резултат и практика от изборите през 2013-та година, когато ГЕРБ бе елиминираната от участие в разговори за мнозинство”, каза още Цецка Цачева.

След нея на трибунката в Народно събрание излезе Менда Стоянова, която съобщи, че двете партии са постигнали пълно съвпадение по 12 от 18 държавни приоритета, а по другите 6 имат принципно съвпадение.

„От тези 18 приоритета, по 12 от тях имаме пълно съвпадение с ДПС, по шест имаме принципно съвпадение с различия в детайлите, но това са теми, по които разговорите могат да продължат“, посочи Стоянова.

Темите, по които двете страни имат съгласие са за евроатлантическата ориентация на България и изпълнени на международните ангажименти, икономическия растеж и стимулиране на инвестициите, инфраструктурните проекти, за връщане на доверието на европейските партньори и възстановяване на плащанията.

„Интересно и изненадващо постигнахме съгласие и по точка „Сигурност” – присъединяване на България в Шенген, спиране на незаконната имиграцията. Колегите са готови да продължим обсъжданията в Закона за МВР, като отчетем всички резултати от направената реформа”, коментира Стоянова.

Тя обясни, че една от темите е била за финансова стабилност като от ДПС са изразили подкрепа на данъчната политика с ниско облагане.

„Имаме съгласие и затова, че бързо трябва да бъде изменен Закона за държавния бюджет и той да отразява в цифри и истинското положение”, заяви Стоянова.

„Останаха различията по отношение на Сметната палата – модела, който беше въведен от предходното правителство и мнозинство”, коментира Менда Стоянова.

Тя посочи, че и по въпроса с банковата стабилност и КТБ имат сходни позиции и се обърна към вложителите с думите „да имат търпение и да вярват, че ще търсим най-доброто решение за КТБ“.

„Искаме да получат всичките си пари, като гарантираните могат да бъдат сигурни. С колегите се обединихме, че е необходима външна експертиза”, посочи Менда Стоянова.

„Обединихме се, че трябва да има законови промени, които да доведат до промяна в ръководството на БНБ, която включва липса на партийни квоти и се обединихме, че за КТБ, както и за всички останали случаи, трябва да има пълна публичност на средствата на вложителите и кредитополучателите”, каза още Стоянова.

Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ, която заяви, че „предисторията в отношенията между двете партии е основна причина да не поканим ДПС в управлението“.

„Решението след тази среща е да не продължаваме разговорите с ДПС за съставяне на съвместно правителство, но да запазим диалога между двете партии“, каза още тя и отбеляза, че „категорично няма да има коалиция анти-ДПС.

„Считаме, че създадената температура на политическа нетърпимост и несъгласие трябва да бъде надживяна. Затова ДПС да получи една пауза от управлението на страната, за да започнем да градим нови отношения”, каза още Румяна Бъчварова.

,Диалогът между политическите сили може да се осъществява и между партии, които не споделят близки позиции като фундамент на демокрацията“, добави тя.

„Първото ни изискването е за широка парламентарна подкрепа. Второ – съставяне на кабинет с ясно политическо участие и затова не приемаме предложението на ДПС за кабинет на малцинството. Представихме и изискването си коалиционото споразумение да бъде с продължителност един управленски мандат“, завърши Бъчварова.

„Вчера председателят на партията Лютви Местан обяви нашата подкрепа на кабинет на малцинството, но неподкрепа на всяка националистическа формация“, каза от своя страна Йордан Цонев от ДПС.

„Подкрепа на кабинет на малцинството сме принудени да направим по две причини – нашето национално отговорно мислене, че на България не й трябват нови избори. ДПС прояви такова мислене, когато пое курса на плавен преход към политическа стабилност”, добави Цонев.

„Пред нас има два възможни изхода – да подкрепим кабинет на малцинството, другия избор е да отидем към нови избори”, посочи той и отбеляза, че ще подкрепят кабинет на малцинството, за да има политическа стабилност.

„Не можем да подкрепим коалиция на малцинството, защото няма такова политическо животно. Има кабинет на еднопартийното малцинство, но коалициите се правят за мнозинство”, обясни Йордан Цонев.