Проверяват помощните училища в София

Ще бъде разработен координацонен механизъм за реакция в ситуации като тази с Ана –Мария

Министърът на образованието Румяна Коларова каза в Русе, че не би искала да коментира какво реално се е случило в 4-то помощно училище в София, докато компетентните органи не се произнесат, предаде Ruseutre.bg. При посещението си в училището тя е видяла, че има много пропуски. Министерството на образованието и науката ще наложи дисциплинарно наказание в учебното заведение, но след това ще има вторично решение в зависимост от становището на следствието и прокуратурата, уточни тя.

По повод случая  „Ана-Мария” е разпоредена проверка във всички помощни училища в София от министър Коларова. Констатациите показаха, че останалите три училища са дори по-неподготвени от 4-то помощно за подобни случаи. Това означава, че имаме системен пропуск. Това също така означава, че все пак ситуацията в 4-то помощно не е лична вина на директорката, коментира Коларова.

Тя съобщи още, че МОН е изискало веднага всяко едно училище да разпише координационен механизъм за действие при подобни случаи. Заместник- министър Кастрева се е срещнала с регионалните инспекторати и е предала решението това да бъде направено в останалите 44 помощни училища извън София. Започнала е организация на обучение на директори не само на помощните, но и на специалните училища. Това се е наложило, защото според Коларова, основният проблем е неразпознат риск.
Министър Коларова бе гост днес на  Публичната дискусия „25 години по-късно“ в Русе. Тя се проведе в „Канев център” към Русенския университет и в нея участваха три поколения русенци. Организатори са Президентството, Атлантическият клуб в България и  Фондация „Фридрих Науман“.