Разиграха "Ремотекс" на търг, купи го Първа инвестиционна банка

В началото на ноември започва процедура по обявяване в несъстоятелност на предприятието

Първа инвестиционна банка се оказа единственият участник във вчерашния търг за имотите на "Ремотекс" - Раднево, обявен от частен съдия-изпълнител.

Срещу 8 млн. лв. банката, която е кредитор на изпадналото в тежко финансово състояние частно дружество, стана собственик на два терена с обща площ от над 200 дка и построените върху тях цехове и халета, съобщава вестник "Старозагорски новини".

"Ремотекс" АД затвори врати през ноември м.г. и пусна в безсрочен платен отпуск над 650-те си служители и работници. От февруари 2013 г. никой от тях не е получавал заплата., а над 180 от тях са успели да си извадят изпълнителни листове и очакват от разпродажбите да се съберат средства, за да си получат вземанията.

Във фирмата има назначен временен синдик по искане на ПИБ, той обаче и досега не е успял да се срещне с вписаните в Търговския регистър трима изпълнителни директори. За 6 ноември е обявено първо заседание на Старозагорския окръжен съд относно поисканата от банката несъстоятелност на фирмата.

Събраните от търга средства не покриват дори задълженията към банката, отделно има задължения за над 6 млн. лв. към НАП и НОИ, а работниците са на четвърта позиция сред чакащите.

Междувременно на столичен адрес бе регистрирано ново търговско дружество "Ремотекс М" ООД, съдружници в което са мажоритарният собственик на "Ремотекс" АД, гръцкият гражданин Йоаннис, и частното "Минстрой холдинг" АД. Съдружниците участват с по една вноска от 100 лв. Фирмата е регистрирана в София на бул. "Д-р Г.М. Димитров" 57, където е адресната регистрация на "Минстрой".

Вписаният предмет на дейност изцяло препокрива този на потъналото в задължения към НАП, ПИБ и работници "Ремотекс". Включени са ремонти на тежко минно оборудване, подвижния жп състав на електрическите машини в рудниците, както и производство на машини, съоръжения и метални конструкции за нуждите на предприятията от "Марица изток".

То се ръководи от двама управители, единият от които, Неделчо Бонев, е зам.-председател на Съвета на директорите на "Минстрой Марица изток", друго дъщерно предприятие на "Минстрой холдинг".