Захариева: Трябва да проследим изчезналите пари от КТБ

Вицепремиерът умува как да запълнят финансовата дупката в банката

Ако капиталовата дупка в КТБ наистина е толкова голяма, най-важният въпрос е откъде ще дойдат парите, за да се запълни тя. Това каза в интервю за предаването на БНТ „Още от деня” Екатерина Захариева, вицепремиер по икономическата политика на служебния кабинет. Тя заяви, че трябва да се види къде точно са отишли 4,2 милиарда. 

„Да, дадени са кредити без обезпечение, но с тези пари нещо се е купило. Къде е това, което се е купило? И да се намери начин това да се върне в активите на банката, така че да може хората да получат парите, които са вложили в нея. Трябва да се проследи пътя на парите. Имахме няколко примери в света за проследяване на парите и някои държави се справиха нелошо. Нека да се наемат специалисти и да се проследи къде са парите“, каза още Захариева.

Вицепремиерът допълни, че при сегашното състояние на енергийния сектор, дупката в НЕК с новия ценови период е 620 милиона на година. „Това, което е важно за този обществен консултативен съвет, е да намери начин с различни механизми да запълни тази дупка и в никакъв случай това не трябва да става само през цената на тока“, заяви Екатерина Захариева.