Шестима доброволци подготвят бъдещите мисии до Марс

Ентусиастите ще живеят изолирани в купол на Хавай

Трима мъже и три жени ще останат затворени осем месеца в изолиран купол в Хавай, съобщава БТА, като цитира Франс прес. Мисията им, която е по поръчка на НАСА, има за цел да подготви бъдещите астронавти за дългото им пътуване до Марс. НАСА възнамерява да осъществи първия полет на хора към Червената планета преди 2030, като предполагаемата продължителност на мисията ще е от поне две години. Две предишни мисии с участието на шестима доброволци, но с продължителност от два и четири месеца, вече бяха проведени в рамките на същата програма, която се финансира от НАСА.

Целта им беше проучване на храненето, подготовката на храната и преодоляване на "досадата" от еднообразната храна. Следваща мисия, включваща шестима доброволци, но вече с продължителност от една година е предвидена за август 2015.

Членовете на групите са млади хора на възраст между 26 и 38 години, допуска се участие и на по-възрастни, един от резервите, например, е мъж на 50 години. Всеки от доброволците разполага с миниатюрна стая, която побира само легло, стол и малко бюро. Електронната поща е единственият начин за комуникация с външния свят. Доброволците имат право на един осемминутен душ седмично и на четири двучасови излизания извън купола, но задължително със скафандър, подобен на този, който ще носят астронавтите до Марс, време, в което те провеждат научни изследвания, каквито ще бъдат правени на червената планета.

В състава на сегашната група влизат един космически инженер от НАСА, двама студенти по научни дисциплини, един микробиолог, един инженер по композитни материали и специалистка в областта на фотоволтаичните батерии, която иска да основе собствено предприятие. Последната, Марта Ленио, канадка на 34 години, е натоварена с функциите на командир на борда.