Георги Ангелов: КТБ управлявана като касичка на империя

По думите на финансиста фалитът на банката няма да струва нищо на бюджета

Финансовият експерт Георги Ангелов заяви, че КТБ „не е управлявана като банка, а като касичка на империя“.

„Не е възможно КТБ да се спаси, освен ако инвеститорите не дадат 5 милиарда лева в брой”, изрази опасенията си икономистът пред „Нова телевизия“.

„Спасяването на КТБ ще струва милиарди на бюджета. Ако спасим КТБ, нашият бюджетен дефицит ще стане 8 или 10%, по-висок, отколкото по време на хиперинфлацията”, посочи Ангелов.

Според него фалитът на КТБ няма да струва нищо на бюджета.

„Гарантираните влогове ще се изплатят от Фонда за гарантиране на влоговете, с държавна гаранция той ще вземе заем и след това ще си го връща”, обясни финансистът.

„Депутатите от бюджетната комисия смятат, че като променят някаква запетайка в закона ще спасят КТБ. Това не може да стане. Банка, която има 70 % лоши кредити и са необходими 4,8 млрд. лева, за да се оздрави, не се спасява с промяна на думи в закон. Тя е във фактически фалит”, каза още той.

По думите на икономиста Емил Хърсев подготвяното решение на парламента ще е поредна отсрочка.

„Това е като организъм в кома, на изкуственото дишане. Той се поддържа изкуствено жив. Ако настъпи спасяване на КТБ, тоест инвестиции на външни средства, ще е по-добре. По-добре е спасителят да дойде с пари, ако дойде. Това е по-евтиният вариант”, смята той.