Менда Стоянова: Инвеститор за КТБ е в България - иска да вложи 1 млрд. евро

Да спасим вложителите - предприятията, работниците в тях, общини, болници, призова председателят на бюджетната комисия

Председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова съобщи, че инвеститор иска да вложи 1 млрд. евро в КТБ.

„Какво лошо виждате в приетия вчера на бюджетната комисия текст? Искаме просто да дадем време на БНБ да си свърши работата. Искаме да не изгоним инвеститора, който желае да налее 1 млрд. евро в КТБ и да спасим предприятията, работниците в тях, общините и болниците“, заяви Стоянова.

Тя и колегите й от ГЕРБ обясниха решенията на комисията и не скриха, че не са останали доволни от медийния отзвук по темата.

Стоянова изчете спорния текст, предизвикал бурни реакции в часовeте след неговото приемане, с който се задължава БНБ да предприеме действия по оздравяване на банките.

„Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме изменение в Закона за кредитните институции, които задължават БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет“, изчете приетия текст Стоянова.

„По време на 4-5 месечната квестура от БНБ отказват да изпълнят текст от настоящия закон, който я задължава да изготви план за контролирано преструктуриране на всяка банка, лицензирана в България, който може да бъде приложен, когато банката изпадне във финансови затруднения. Затова решихме, че след като БНБ 5 месеца не изпълнява закона, следва да променим закона така, че да я задължим категорично да го изпълни“, коментира председателката на комисията.

Стоянова посочи и мотивацията текстът да бъде приет в този момент.

„Защо днес и защо до 6 ноември? Много просто - в момента в България има инвеститор. Той обикаля няколко пъти БНБ, Министерството на финансите и други институции и е заявил намерение да инвестира 1 млрд. евро в българската банкова система, в случая в КТБ. Време за този инвеститор няма. Ние искаме да му дадем време, на този който иска да налее пари и да не го изгоним. Искаме да му дадем време и шанс, ако намеренията му са сигурни и правилни, да спасим банката. Да спасим вложителите - предприятията, работниците в тях, общини, болници и т.н.“, посочи Менда Стоянова.

Тя отбеляза, че ГЕРБ искат да дадат още малко време на БНБ да си свърши работата, но реакцията на медиите била друга и цитира заглвие в медиите: „ГЕРБ и ДПС отлагат решението за КТБ“.

Председателят на комисията припомни, че решението не е било гласувано само от ГЕРБ и ДПС, а също така и от АБВ, БДЦ и Патриотичният фронт. Според Стоянова минути преди да гласува „против“, Румен Гечев е обявил, че е за пазарно решение за банката, но с гласуването „против“ не дава възможност за пазарно спасение на КТБ.