Вера Ахундова представи офертата на Оманския фонд за КТБ

Планът предлага покриване част от загубите и равно участие в капитала на банката между фонда и държавата

Вложителката в КТБ и член на организацията „Ние, гражданите“ Вера Ахундова показа офертата на Оманския фонд за оздравяване на КТБ в ефира на бТВ.

По думите й документът е бил получен в Министерски съвет, Министерството на финансите и БНБ.

Офертата е подписана от фонда, от Епик и от Джем Корп Кепитъл, като в нея се посочват точните параметри и правила за депозитите и кредитите, както и план за преструктуриране и възстановяване с влагането на над 2 млрд. лева.

„Не е вярно, че фондът на Оман е съмнителен. Това е държавният фонд на страната с капитал от 13 млрд. долара“, коментира Ахундова на въпрос дали фондът е офшорка, както заяви вчера бившият зам.-министър на икономиката Милен Керемидчиев.

Според нея държавата има всички лостове да вземе информация за фонда.

„Планът за оздравяване изключва участието на фирмата на Цветан Василев „Бромак“, предлага покриване на по-голямата част от декларираните загуби и 50 на сто участие в капитала на банката плюс 50 на сто участие на държавата. Преговорите тепърва предстоят“, обясни икономистката.

„В документа е записано, че на шестия месец след стартиране на банката ще се направи оценка и ще се реши да се намали излишно високият й капитал“, отбеляза Ахундова.

По думите след година пък банката щяла да се възстанови.