Менда Стоянова: Искров има морална отговорност пред обществото

ГЕРБ ще предлага отпадането на точка 3 от проекта за решения около КТБ

Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова заяви, че управителят на БНБ Иван Искров има морална отговорност към обществото.

„Мисля, че г-н Искров, дори да няма основания да бъде считан за нарушител по закона, да носи каквато и да било законова отговорност, има морална отговорност към цялото общество. Той е управител на тази банка и точно по неговото време имаме пробив в доверието, което е недопустимо“, посочи Стоянова.

„От трибуната чухте как г-н Искров ни обвини цялото Народно събрание за това, че нарушаваме независимостта на Централната банка, позволявайки си да й препоръчваме каквото и да било в наш проект за решение”, заяви Стоянова.

„Още по-малко имаме право да поискаме оставката на гуверньора, защото това е натиск върху националната банка. Ние трябва да сме сигурни в нашата централна банка, да сме с доверие към нея, ако искаме стабилност“, обяви тя и подчерта, че те нямат право нито да му поискат оставката, нито да го оттеглят, а тя лично апелира за морал от негова страна.

Стоянова съобщи, че парламентарната група на ГЕРБ е решила да предложим отпадането на точка 3 от проекта за решения и „да представим по точка 1, 2 и 4 редакционни корекции“.

Точката гласи, че в срок до 6 ноември НС трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да приеме действия за оздравяването на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина.

По отношение на точка 3 Стоянова обясни, че идеята е била в кратки срокове да бъде изработена промяна в Закона за кредитните институции, „която да транспорнира текстовете от директивата като нашето задължение е това да се случи до 31 декември“.

„Идеята е те да се транспортират веднага, по-рано, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта и желание на инвеститора“, коментира председателят на бюджетната комисия.

„Това, което г-н Искров прочете като оферта от потенциалните инвеститори от трибуната на НС, ясно показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчно изисквания към себе си за това оздравяване, докато имат такива към държавата“, коментира Стоянова.

„Ще призовем да се оттегли точка 3, да не се гласува тя в зала, но държим да бъде гласуван проекта за решение по точка първа, която гарантира, че българските банкови закони ще бъдат наистина в синхрон с европейското законодателство”, подчерта тя.

ГЕРБ държат и на точка 2, която ще гарантира незабавното изплащане на гарантираните депозити на граждани, които чакат за това вече пети месец.

„Срокът за транспониране на европейската директива е юни догодина. Ние настояваме това да се случи сега – не да чакаме транспониране на европейското законодателство”, каза още Менда Стоянова, предава „Фокус“.