Депутатите обсъждат КТБ - парламентът удължи работното си време

Парламентарният контрол ще започне след приключване на дебата и гласуване на решение

Парламентът удължи работното си време до гласуване на Доклада на бюджетна комисия за КТБ.

Предложението бе направено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. След приключване на дебата и гласуване на решение, ще започне и парламенартният контрол.

Преди това редица народни представители говориха от трибуната по казуса около КТБ.

Председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова заяви, че промените, които са направени в текста на решението на комисията, са по предложения на народните представители.

Ръководството на комисията бе обвинено от Румен Гечев, че е подменило текст от решението и вместо „БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките“, е записало „БНБ да предложи действия за оздравяване на банките“.

„Това предложение е направено от Ивайло Калфин“, каза Стоянова и попита да не би Румен Гечев, който е присъствал на заседанието, да е имал тапи в ушите.

Ивайло Калфин взе думата и обясни, че наистина той е предложил редакцията. Той поиска да не се бърза с обявяването на фалит на КТБ.

Според него трябва да се направи всичко, за да разберат българските граждани какво точно се е случило. Калфин се обяви и за директно европейско участие в анализирането на ситуацията в банката.

Калфин посочи, че не е употребявал думата „спасяване“, а цялото му изказване е било насочено към това да се разкрие цялата истина.

„БСП ще бъде категорично против бюджетът да спасява закъсали банки“, обяви Румен Гечев.

„Колеги, въпреки критиките ни към БНБ, няма да допуснем противоконституционни действия. От къде накъде ще задължаваме БНБ да намира пари? Това създава опасности за валутния борд. Това може да ни доведе до неприятности, защото ЕК вече следи изкъсо това, което някои колеги искат да направят“, посочи той.

„Безмислена е и друга точка - няма защо да се самозадължаваме да правим законодателни изменения - ами колеги, просто ги предложете. Така че, точка първа също е безмислена - МС , МФ и парламент да се събирали, анализирали, няма задължения на парламента да го правят. Същото да правят и колегите от всяка парламентарна група. Празни решения, безмислени. Тези решения по никакъв начин не помагат на казуса с КТБ, защото са противоконституционни и ние нямаме право даже да ги разискваме тук“, коментира Гечев.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че „задължително е да има международно разследване за КТБ“.

„Хората, които са замесени в тази схема, ще я повторят след години, ако няма такова разследване сега“, посочи Димитров.

„Трябва да има разследване и проследяване до дупка. Убеден съм, че тази тема за международното разследване може да обедини българския парламент. Просто наемането на фирма с конкурс не е достатъчно“, смята той.

„Ние от РБ имаме опасения за точка 3 – кой е на-евтиният начин за решението за КТБ. Това е ако държавата предостави гаранция за вземането на кредит от Фонда за гарантиране на влоговете. Това е най-евтиният начин. Най-евтиният начин е държавна гаранция, с която фондът да вземе кредит. Ако другата алтернатива е държавни пари да отидат в КТБ, ние сме против. Защото, когато държавни пари отиват в банка с отрицателен собствен капитал, това би следвало да се отрази като увеличаване на дефицита. А ние вече сме с дефицит около 4%. Представете си какво ще стане ако нови средства трябва да отидат за увеличаване на бюджетния дефицит“, предупреди Мартин Димитров.