До месец излиза присъдата срещу Вальо - Топлото

Той и Съветът на директорите са обвинени в безстопанственост

Софийският апелативен съд ще се произнесе по делото за безстопанственост на „Топлофикация” до месец, предава „Фокус”.

Обвиняемите в процеса са Валентин Димитров, Георги Рогачев, Пламен Василев, Илко Йоцов, Георги Ненков и Иванка Диловска.

Пледоариите по делото бяха вчера, а днес се очакваше съдът да произнесе присъдата срещу Валентин Димитров, известен като Вальо - Топлото.

Димитров бе осъден на три години затвор на първа истанция за това, че е направил представителни разходи в голям размер, както и че е сключил неизгодни за дружеството договори с фирми за реклама.

Той бе признат за невинен по обвинението за сключване на договори с фирми, извършвали вземания на задълженията към дружеството, които според прокуратурата са нанесли щети на „Топлофикация“.

СГС оправда бившите членове на Съвета на директорите - Георги Рогачев, Пламен Василев, Илко Йоцов, Георги Ненков и Иванка Диловска, обвинени за сключените договори с фирми за събиране на вземания.

Според прокурора по делото, подсъдимите сключили три неизгодни договора с фирми, извършващи събиране на вземания от длъжници.

Обвинението посочва, че служителите са имали възможност да извършват вземанията на нередовните клиенти на „Топлофикация-София“, без да е наложителна намесата на външните фирми, като според него всеки един от членовете на Съвета на директорите е допуснал да се стигне до заплащане на възнаграждения без основание.

Валентин Димитров е допуснал големи суми да бъдат изхарчени неправомерно за рекламни материали, скъпи храни и вещи, както и за развлечение, а средствата били отчетени като представителни разходи.

Прокуратурата настоява за отмяна на оправдателната част от присъдата на Софийски градски съд и да признае вината на подсъдимите в цялост, както и 10 години затвор за Валентин Димитров.