Миньорите от „Черно море” пак са в стачна готовност

Миньорите от мина "Черно море" - Бургас обявиха отново стачна готовност. Те заявиха, че от понеделник започват протестни действия. Работниците от нощната смяна, които влизат тази вечер под земята са в готовност да започнат стачката. Това ще стане най-вероятно утре сутринта, когато смяната им свършва. Има голяма вероятност нощната смяна да не излезе от мината и да остане под земята, както се случи навръх изборите. Причината за новите стачни действия на миньорите е отново забавяне на заплатите им.
В края на миналата седмица вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров предупреди, че напрежението в мина „Черно море” ескалира за пореден път.
Той припомни, че през месец септември над 40 миньори останаха под земята заради неизплатени заплати. Работещите в мината 275 души не са получавали трудови възнаграждения над 40 дни.
По думите на Никифоров причината за назаплащане труда на миньорите е, че НЕК не се разплаща с въгледобивните дружества. Той припомни, че самият служебен министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов оповести преди време, че НЕК плаща на тези дружества около 50-55% от дължимото. По този начин и въгледобивните дружества заявяват, че ще плащат заплати 50-55%.
Начин за решението на проблема предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него в бюджет 2015 г. държавата трябва да предвиди разтоварване на системата на енергетиката с поемане на част на дълга на НЕК.
"Това е по-безболезненият начин, отколкото да се вдига отново цената на тока и то с 50% и повече. А половината от дълга на НЕК е генериран благодарение на два политически проекта - АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". Сумарно около 1.5 млрд. лв. е дългът за тези два проекта", каза още Димитров.
В четвъртък миньорите са получили скромен аванс от 200 лв, но ситуацията остава критична. В понеделник синдикатите в мината ще се съберат на съвещание, за да решат какво ще правят.