Христо Мутафчиев: Българинът се буди с шамари

Лесно се успиваме, трябва постоянно да сме в шок, за да живеем правилно, заяви актьорът

"Само два шамара могат да ни събудят. Няма по-ефективен начин българинът да се сепне. Ние сме такива, че трябва постоянно да ни държат в шок и стрес. Иначе се успиваме, потъваме." Това заяви в събота Христо Мутафчиев пред бТВ по повод Деня на будителите. Той сподели, че не чувства себе си като будител, защото да си актьор е нещо, което ти е в кръвта и е начин на живот. "Майка ми казваше - това, че си идиот, го разбирам, но това, че ти плащат да бъдеш идиот - не", разказа с усмивка Мутафчиев.

Той добави, че след като преболедува тежкия инцидент, сега отново се опитва да живее на пълни обороти. "Един ден като ме питаха как се чувствам, им отговорих така - представете си трабант с двигател на ферари. Така живея аз. А най-големият плюс от целия този голям минус с инсулта бе, че разбрах колко дължа на най-близките, на роднините, на децата си", сподели още шефът на съюза на артистите. След месец той ще има премиера на "За теб" - пиеса, написана от Яна Борисова, в която Христо ще си партнира със Станимир Гъмов.

"Има една много хубава реплика от текста. "Опита го натрупваш, докато ти се случват нещата. Помненето само състарява. Ако помниш лошите неща, цял живот после прекарваш в страх да не ти се случат отново", каза Мутафчиев, който скоро ще гледаме и в "Човекоядката" - емблематичната пиеса на Иван Радоев.

"Самоизяждаме се, защото сме такава порода. Спряхме да вярваме в Бог. Вярваме само в материалните неща. Защото така е по-лесно. Изискват се усилия да кажеш на някого - обичам те, прости ми, извинявай. Ние вече не ползваме тези думи и това е тъжно", каза още Мутафчиев. Той сподели, че не се страхува от старостта, защото е живял на пълни обороти и се е възползвал и преживял на макс всеки красив момент в живота си. Христо добави, че често е получавал предложения за управленски постове. "Но как да стане? Като ми предлагаха да стана зам.-министър на културата, аз им казах - та аз играя Големанов, той си е министър. А после ми предлагаха да стана министър, но пък аз вече играех министър-председател - Стамболов в "Духът на поета", разказа още актьорът.