Тръгва дело срещу поетеса-плагиат

Мария Димитрова стана клиент на прокуратурата, заради крадени стихове на Давид Овадия и Дамян Дамянов

Преди дни в Районна прокуратура - Бургас е образувано дело, с което 25-годишната "поетеса" Мария Димитрова, която преписа Дамян Дамянов, Блага Димитрова, Давид Овадия и др., е привлечена като обвиняема. Най-вероятно сервитьорката от Сливен ще има своите "15 минути слава", но в съдебната зала.
„Обвинението касае стихотворения от стихосбирката като възпроизвеждане чрез издателство „Божич” на чужди обекти от авторското право, без необходимото по закон съгласие на авторите им, а именно – стихотворения на Давид Овадия, Блага Димитрова, Дамян Дамянов, Ивелина Димитрова, Златина Великова, Стефан Стаменов, Надежда Тодорова, Янка Габровска, Христина Мачикян, Мая Недевска, Иво Югов, Таня Атанасова, Весела Йосифова, Десислава Инжева и др.”, каза говорителят на прокуратурата Георги Чинев.
Още през 2011 година прокуратурата постанови извършване на проверка за престъпление по чл.172 а, ал. 1 от НК, самосезирайки се от публикации в пресата, съобщава в. „Черноморски фар”.
През това време всички преписани от Мария са били разпитани, включително и наследниците на Давид Овадия и Блага Димитрова. Очаква се те отново да пристигнат от чужбина, ако делото стигне до съдебната зала. Готова е и експертизата, която Министерство на културата е назначило за установяване на авторски права на стиховете в книгата.
Ако и съдът докаже кражбата на интелектуална собственост, плагиатката може да получи до 5 години затвор и глоба до 5 000 лева. Наследниците на Блага Димитрова, Дамян Дамянов и Давид Овадия, както и още над 20 живи съвременни поети, които са потърпевши, в момента се ситуират, за да обединят иска си, разкри поетесата Весела Йосифова, една от потърпевшите.
Йосифова, която първа даде сигнал за плагиатския скандал, е решена да води делото докрай. „Може би бих била склонна на споразумение с Мария, ако не се беше появил втори случай. Един месец след грандиозния скандал друга псевдоавторка си позволи да представи книга, в която има и стихотворение на Недялко Йорданов. Става въпрос за стихосбирката „Пътуване към себе си” на 62-годишната счетоводителка от Пловдив Денка Николова. Тя дори не е успяла сама да измисли заглавие на книжката си, а е взела името на романа на Блага Димитрова от 60-те години. Мисля, че трябва да има поне един наказан”, категорична е Йосифова.
„Събрани са достатъчно доказателства и на 24 октомври т.г. наблюдаващият прокурор е подписал за привличането на Мария Димитрова като обвиняема”, уточни прокурор Георги Чинев.
Още когато гръмна скандала със сервитьорката от Сливен Мария Димитрова преди 3 години,
издателката на стихосбирката „Нежна стихия” Пепа Божкова публично се извини на всички засегнати и се обади в ISBN агенцията в библиотека "Св.св. Кирил и Методий" в София за заличаване на номера на книгата. Тя обаче прикри редактора на книгата и сама се измъкна от отговорност като подписа пост фактум с авторката договор, който освобождава издателството от отговорност. „Нежна стихия” бе спряна от продажба и иззета от прокуратурата.
Поетесата поддържаше версията, че чуждите стихотворения са попаднали по погрешка в дебютната й книга, за която Съюзът на свободните писатели и издателството бяха насрочили дори премиера. Объркването е станало при размяна на поетични тетрадки с приятелка, твърдеше Мария.
Остава да видим как ще се защитава „поетесата” в съда. Тя е казала още, че й е било обещано лично от тогавашния председател на Съюза на свободните писатели в Бургас Стоян Георгиев - при първа издадена стихосбирка да стане автоматически член на местното дружество.
Експертизата, назначена от Министерство на културата, е доказала,
че в книгата „Нежна стихия” има и авторски стихове на Мария Димитрова. Друг въпрос е какво е нивото на тези стихове и кой би могъл (и по какъв повод) да се произнесе за това дали тя действително е поетеса.
Според едни автори, свободният пазар и липсата на непредубедени критерии за качеството на поетичното творчество дори в писателски дружества и издателства, дават възможности всеки да може да издаде книга и сам да се обяви за поет или писател. Това от своя страна дава самочувствие на такива хора да започнат автоматически атака срещу истински талантливите автори. И такива случаи има в Бургас, за съжаление. Защото такъв подход на псевдоавторите им разчиства пътя за собствената слава, която освен това би пораснала по-бързо, ако се изкачат на гърба на талантливите.
Авторството на такива като Мария им дава право да водят свое предаване в телевизия или радио – те самите или заедно с председателите на тези дружества. Активира ги да пишат по сайтове и форуми, да се намесват по всякакъв начин в литературния живот на града и да изказват мнение в своя полза. Оказва се, както е случаят с Мария, че такива „автори” дори са подтиквани да издадат своя книга, защото пък дружествата имат интерес да наберат повече членска маса.

Мария Димитрова е само един от случаите, който съвсем не е прецедент и който би трябвало да предизвика писателската общност в града към дискусия и размисъл. Писателската общност обаче мълчи. Тя има поставен от общината срок, в който да представи списъците със своята членска маса, заедно с подписите на тези членове. Битката е в разгара си, но тя е за доказване на количество. За качество не става въпрос.
В същото време други поети от страната учредиха сдружение „Антиплагиат”, което се бори срещу порочното явление, което се оказва разпространено засега в градовете с поетична слава, за голямо съжаление – Бургас и Пловдив. По пловдивския казус също тече полицейска проверка, която да установи кражбата на интелектуална собственост.