Стара Загора, Казанлък и Бургас отпадат от конкурса "Достъпен град"

Наградата е признание за усилията на градовете да осигурят по-лесен достъп на хора с увреждания до обществените места

Българските номинации - Бургас, Казанлък и Стара Загора отпадат от надпреварата за получаването на отличието "Достъпен град", съобщи БТА.

Конкурсът се осъществява от жури, съставено от експерти в областта на достъпността и представители на Европейския форум на хората с увреждания, Европейската платформа на възрастните хора и Европейската комисия.

В съревнованието са участвали 62 града от 20 държави от ЕС, като националните журита са избрали 33 града за т. нар. кратък списък. В окончателния списък остават седем града от Испания, Унгария, Швеция, Словения, Люксембург и Финландия, а един от тях ще получи отличието на церемония на 3 декември, организирана от ЕК по повод отбелязването на Европейския ден на хората с увреждания.

Наградата се присъжда от 2010 г. насам и е признание за усилията на градовете да осигурят по-лесен достъп на хора с увреждания до обществените места. Досега нито един български град не е получил това отличие, нито е бил класиран на някое от първите три места.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен