Горанов ще договаря нов външен дълг до 3 млрд. лева

Парламентът даде мандат на Министерство на финансите да преговаря за нов заем

Парламентът даде мандат на Министерство на финансите да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лева още преди да е приета актуализацията на държавния бюджет и в него да е записано изтеглянето на подобен заем.

Решението за предоставяне на мандат на министъра на финансите Владислав Горанов и Министерски съвет да водят преговори за поемане на нов дълг бе последна точка от дневния ред на парламента за днес. Депутатите дори удължиха работното си време, за да да го приемат, съобщи 24chasa.bg.

"За" предоставянето на мандат на Горанов гласуваха депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и независимата Ана Баракова, а "против" гласуваха БСП и "Атака". Представителите на ДПС се въздържаха.

"Народното събрание дава съгласие Министерски съвет да води преговори и да предприема всички други необходими действия за подготовка за поемане на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари, чиито размер в рамките на 2014 година не може да надвишава 3 млрд. лева или тяхната равностойност в друга валута при условия на последващата ратификация", гласи точният текст на приетото решение.

Вчера Народното събрание прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет, която предвижда скок на дефицита до 3,7% и поемане на нов дълг в размер на до 4,5 млрд. лева, които трябва да отидат за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете във връзка с фалита на КТБ и дупките в бюджетите на НЗОК и отделните министерства.