Министерски съвет обсъжда извънредно Бюджет 2015

Заложено е пенсиите да се увеличат

Днес от 10.00 часа ще се проведе извънредно заседание на Министерския съвет, на което е предвидено да бъде разгледан проектът на закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г., съобщиха от правителствената информациона служба.

Очаква се министрите да одобрят и проектобюджета за общественото осигуряване, въпреки, че преди дни Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) го отхвърли. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите. Предложението е одобрeно от трима представители на държавата в надзора, сред които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

С бюджет 2015 нещата стоят по сходен начин. Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа мерките за бюджета за 2015 година и не стигна до единодушие за подкрепа на проектобюджетите за държавния бюджет и държавното обществено осигуряване. Най-честите укори към държавната сметка за следващата година са, че там не са предвидени реформи, а само увеличение на дълга.

Работодатели не видяха мотиви в бюджета и не приеха предложения подход при изготвяне на проекта на Закон за държавен бюджет за 2015 г., "защото не отговаря на Програмната декларация на парламентарното мнозинство и на правителството и предвидените реформи, а единствено узаконява несъразмерно увеличение на разходите.
Синдикатите обявиха, че в бюджета за 2015 г. няма идеи за реформи, дори, че е вреден за държавата.

След като веднъж си смени рязко позицията и след заканата, че няма да има коледни добавки за пенсиите след това отстъпи и обяви, че ще бъдат раздадени по 40 лева на хората с ниски пенсии, сега финансовият министър Владислав Горанов направи втори финт. Този път за минималната работна заплата. Ден преди да влезе проектобюджета в МС, той обяви, че смята да предложи увеличение на минималната работна заплата на два етапа догодина, за да достигне тя 380 лева. Горанов призна, че е отстъпил от намерението да замрази минималната работна заплата след като научил, че социалните партньори не подкрепят идеята му да я замрази през следващата година. Аз ще предложа минималната работна заплата да расте на две части в рамките на следващата година – с 20 лева до 360 лева от 1 януари и с още 20 лева от средата на 2015 година, ако няма някакъв сериозен катаклизъм, заяви Горанов.

На извънредното заседание на Министерския съвет комисар Кристалина Георгиева ще представи Инвестиционната програма на ЕС за растеж и заетост пред членовете на българското правителство.