Петър Андронов, СиБанк: Има предпоставки за понижаване на лихвите по депозитите и кредитите

При свръхпредлагане на пари нормалното движение на стоката пари е да поевтинява, обясни банкерът

Има предпоставки за понижаване на лихвите по депозитите и кредитите. Това заяви пред журналисти Петър Андронов, председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на СиБанк, предаде репортер на Bulgariautre. Той обясни, че за последните 4 години лихвените проценти по депозитите са паднали с около 250 базисни точки – 2,5 %, а по кредитите – с 230-240 базисни точки – 2,3-2,4 %. „Това трябва да продължи, защото въпреки че българите сме различни, не може лихвените проценти дълго време да останат толкова различни от нормалните нива в Централна Европа например. Тази конвергенция на лихвените проценти става по естествен път, защото сме отворени. 75 % от банковия сектор все пак е чуждестранен и през него в България влизат сравнително евтините ресурси, които вече са разполагаеми в Еврозоната и изобщо в ЕС”, посочи Петър Андронов.

Той добави, че когато има свръхпредлагане на някаква стока, както е при парите в момента, нейната цена пада. Банкерът уточни, че няма и търсене.

По думите на Петър Андронов никой не може да даде дефиниция доколко може да спаднат лихвените проценти. „Докато пазарът може да балансира и да намери равновесие, ще има движение надолу. Дори сега събитията от последните седмици ще имат такъв ефект, защото в банковия сектор на практика ще влезе или част, или пълната сума от 3,7 милиарда. Междувременно през външния дълг, който ще осигури, държавата ще добави нов елемент пари в България, така че парадоксално, но в резултат на това събитие ще има достатъчно допълнителни сили, които да тласкат депозитните лихви и съответно кредитните лихвени проценти надолу. Не може да се каже кога, с колко, още повече че чувството за несигурност, включително в самите банки, не е окончателно изчезнало и за това трябва време”, подчерта Андронов.

  • Той обясни, че при свръхпредлагане на пари нормалното движение на стоката пари е да поевтинява. „Лихвените проценти имат предпоставки от гледна точка на предлагането на повече пари да намаляват. Онова, което спира бързото спадане на лихвените проценти, е всеобщото усещане за несигурност”, заяви банкерът.