Канелата е полезна за здравето

Подправката е богата на калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти

Канелата е популярна подправка, която много хора прибавят към баницата с тиква, кафето си или горещия си шоколад. Тя е богата на калций, фибри, желязо, флаваноли, манган, както и някои мощни антиоксиданти. Има обаче 8 здравни причини да използваме канелата малко по-често от обикновено, пише сайтът „Уоманайтли“, цитиран от „Вести“.

1. Подобрява мозъчната функция
Предишни проучвания са доказали, че мирисът на канела подобрява когнитивния процес. Оказва се, че консумацията на подправката подобрява мозъчната функция. Канелата стимулира паметта, концентрацията и намалява риска от Алцхаймер. Включването на подправката в дневното меню намаляво чувството на раздразнение и депресия. Лесно можете да прибавите щипка канела в сутрешното си кафе, за да се възползвате от нейните здравни ползи.

2. Действа добре на сърцето
Според някои проучвания добавянето на подправки като куркума и канела към дневното меню помага за намаляване на негативните ефекти от консумацията на мазни храни. Ако ви е трудно да се ограничите от похапването на такъв тип ястия, които увеличават риска от сърдечни заболявания, добавянето на канела може да е едно доста добро решение за вас.

3. Помага за свалянето на излишни килограми
Ако комбинирате със здравословна диета и редовни упражнения, канелата може да се превърне във ваш съюзник в битката с килограмите. Подправката стимулира метаболизма и регулира нивата на кръвната захар. За да подобрите ефекта от хранителния си режим, можете да добавяте по малко канела в ястията си. Разбира се, резултатите няма да дойдат веднага, а след време и то при постоянство от ваша страна.

4. Помага на храносмилателната система
Канелата помага за доброто здраве на храносмилателната система – предотвратява лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва, киселинен рефлукс, диария, а дори помага и при болка. Можете да се опитате да добавите канела към супата си. Е, едва ли ще отива на всяка една, но пък придава добър вкус на зеленчуковата супа и лещата (просто пример).

5. Намалява риска от ракови заболявания
Консумацията на канела предотвратява растежа и разпространението на ракови клетки, пише сайтът „Уоманайтли“. Раковите клетки консумират повече глюкоза от другите клетки – т.е. важно е да контролираме нивата на кръвната захар и да поддържаме здравословен метаболизъм. Прибавянето на канела към дневното меню помага за тази цел.

6. Контролира променливото настроение преди месечния цикъл
Канелата е добър източник на манган, който помага за контролирането на настроенията и намалява спазмите по време на месечния цикъл на жените. Консумирайте по малко канела с храни, които помагат за облекчаване на симптомите при менструация – като банани, натурален шоколад, ядки, бадемово мляко. Така ще направите „онези дни“ по-лесни и поне малко по-щастливи.

7. Помага за здрави венци
Канелата е популярна съставка на води за устна хигиена и дъвки. Оказва се, че подправката има антибактериални свойства и помага за поддържането на здрави зъби и венци.

8. Действа добре на кожата
Антибактериалните свойства на канелата помагат при сърбеж или зачервяване на раздразнена кожа. Подправката може да се окаже и добър съюзник в битката с акнето. Канелата е отлична за масажи и помага за облекчаване на мускулни и ставни болки.