В Ямбол има наводнени къщи, мазета и улици

В Елхово Тунджа е в застой, нивото й е 4,25 метра

Мазета на два жилищни блока и приземните етажи на две улици в квартал „Каргон” в Ямбол са наводнени. Водата в мазетата на ул. „Клокотница” е достигнала 40 сантиметра. Заради опасност от заливане на електрическото табло един от входовете два дни е бил с прекъснато електричество. Жителите на блока с гумени ботуши, кофи и помпи се опитват да отстранят водата от мазетата си. Някои дори са си взели отпуска, за да могат да отводняват мазетата си.

На съседната улица „Юндола” положението е още по-сериозно. Тя е напълно непроходима и част от хората дори са се изнесли от домовете си. В момента улицата се отводнява с пет помпи.

На улица „Яворов” пък почти няма домакинство, което да не изнесло покъщнината си, тъй като са подгизнали килими, одеяла и дрехи. В момента в квартал „Каргон” се изгражда канализация и няма отводнителни шахти, а високите води на река Тунджа пълнят мазетата и приземните етажи. Нивото на река Тунджа при Ямбол е 505 см при критични 6 метра.

При Елхово реката бележи застой и е 425 см. Обстановката в Елхово остава критична, заяви кметът на Елхово Петър Киров. Петър Киров увери, че, макар и сложна, ситуацията е под контрол и получава съдействие от всички отговорни институции, а всеки рисков район е под постоянно наблюдение.

Хората, чиито имоти са засегнати от повишението на водата недоволстват, тъй като причина за това е изпускане на язовир Жребчево. Към днешна дата изпускането на язовир Жребчево се запазва на 150 кубика в секунда. Причина за наводненията на улиците в по-голямата част на града е колектор, който се влива в реката и когато се вдигне нивото на водата, тя започва да излиза през канализацията.

В момента община Елхово реализира проект за изграждане на пречиствателно съоръжение на града. С отвеждащ колектор, който да заусти четирите колектора на града. Предстои следващата година техническата част от него да бъде одобрен и в края на 2016 година Елхово да има съоръжение, което да не допуска да се наводнява града.