Oбстановката в Ямболска област продължава да се усложнява

Разливите около Елхово, Ямбол и околните села тази нощ са се увеличили

Нивото на река Тунджа продължава да се покачва, през тази нощ то достигна 4 м и 30 см, съобщи за Starazagorautre.bg областният управител на Ямбол Димитър Иванов, председател на кризисния щаб.

Обстановката не се успокоява, защото вчера валя, продължава и изпускането на язовир „Жребчево”.

В Ямбол са наводнени улиците до реката и блокове, които непрекъснато се отводняват, за да не бъде изключено електричестовото. Залята е и една от промишлените зони, където има 50 фирми. Тунджа прелива и къса изградените допълнително предпазни диги в Завой. Река Мочурица е излязла от коритото си и е заляла от двете страни пътя от Ямбол до Веселиново където има оранжерии, овощни градини, мотел, сладкарски цех и други фирми. Наводнени са дворовете и приземните етажи на 20 къщи в селото, училището е затворено за два дни. На помощ на ямболските пожарникари дойдоха техни колеги.

“Имаме помощ от Бургас, от Сливен, сутринта от Кърджали пристигнаха от пожарна безопасност и защита на населението, тъй като са необходими не само за Елхово, а и за Ямбол, и за селата Завой и Веселиново”, каза областният управител Димитър Иванов.

Положението в Елхово продължава да бъде критично. Разливите по елховските улици се увеличават, водата в дворовете, мазите и приземните етажи на хората става все повече, под вода са и над 15 къщи от близките до реката улици. Част от хората са се евакуирали, други остават да спасят каквото могат от водата. Големият им проблем е, че не могат да отводняват, защото водата непрекъснато приижда от канализацията.

Дворовете в Елхово са толкова пълни с вода, че хората използват лодка да излизат навън, да пренасят хранителни продукти и се предвижват в двора и по залятата улица.

Дори и водата да не е влязла в къщите на хората, наводнението им създава и други проблеми - наводнени са мазета, където се намират дървата за огрев на някои семейства. Хората се страхуват, че и токът може да спре.

Всички сравняват сегашното наводнение с предишното бедствие от 2010 г. и коментират, че сега е по-страшно.