Пламен Димитров: Никой не иска оставката на правителството

Според него на днешния протест на КНСБ никой не е говорил за упреци към кабинета

На днешния протест на КНСБ никой не говореше за упреци към правителството нито за оставки. Това заяви Пламен Димитров, президент на КНСБ, след края на протестното шествие на синдикатите против вдигането на пенсионната възраст, предаде „Фокус“.

„Имаме конкретни искания за конкретни наши права, които искаме депутатите и правителството да защитят. Не мисля, че исканията ни са внесени късно, защото тези дни ще бъде гласувано това решение. Натискът на работещите българи трябва да бъде чут, не защото КНСБ го прави, а защото хората го искат, а гражданите избират депутатите. Очаквам от всички, от които зависи, естествено и от премиера, да чуят хората на труда и да направят необходимото”, обясни Димитров. 

„Ние поемаме нашата отговорност да продължим да търсим общи решения в индустрията. В следващите дни България ще приеме двата си бюджета. През това време трябва да бъдат гласувани и променени четирите месеца за пенсиониране, които се увеличават от следващата година”, каза той и допълни, че към тях има още няколко предложения, които са връчили. 

„Ние сме подготвили текстовете и някой трябва да ги внесе до неделя до 18.00 часа. До тогава могат да бъдат внесени всички изменения по Кодекса за социално осигуряване през Закона за бюджета на ДОО. По всяко време продължаваме участието си във всички срещи, които касаят пенсионната реформа. Ние смятаме, че пенсионната реформа може да продължи по този начин, по който хората виждат. Тези четири месеца да ги няма догодина и да видим в хоризонта напред какво се случва”, каза президентът на КНСБ. 

Димитров е категоричен, че няма начин да приемат предложението на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин за двата месеца увеличение. „Аз не се пазаря, просто хората имат степен и предел на поносимост. Тук никой не говори за стажа, но всички хора говорят за възрастта. Ясна подкрепа заяви цялата опозиция плюс Патриотичния фронт за замразяване на пенсионната възраст през 2015 година. АБВ все още не са дали окончателното си решение. Не сме говорили с независимите депутати, но предполагам, че ще имаме и тяхната подкрепа”, посочи още той.