Евакуираха външното министерство на Австралия заради подозрителен пакет

Сапьори не откриха взривно устройство

Австралийското министерство на външните работи в столицата Канбера бе евакуирано, след като бил открит подозрителен пакет в столовата на сградата, предаде БНР. Изпратените специализирани екипи на мястото са установили, че подозрителният пакет не е бомба и тревогата е фалшива.


Австралия е в състояние на тревога, след като продължилата над 16 часа заложническа криза в кафене в Сидни завърши със смъртта на нападателя и двама от заложниците. При щурма на силите за сигурност са ранени четирима души. Обявена бе самоличността на загиналите заложници – 38-годишната Катрина Доусън и 34-годишният Тори Джонсън. И двамата са работели в кафенето на швейцарската компания за шоколадови изделия „Линд” и са жители на Сидни.


Органите на реда не коментират дали загиналите са жертва на кръстосан огън, или са убити от похитителя. Пояснено бе, че заложническата криза е била изолиран акт. Продължава разследването на обстоятелствата за смъртта на убитите при операцията.


Похитителят – 49-годишният ирански гражданин Харон Монис, който е със статут на бежанец, живеещ от години в предградие на Сидни, е бил обект на полицейски разследвания заради редица престъпления. Самият похитител се смята, че е подбрал внимателно мястото на своето деяние, защото кафето „Линд” е точно срещу офисите на телевизионния Канал 7. Целта му е била явно публичност, но и героизъм, както твърдят представителите на мюсюлманската общност. Героизъм – може би в собствените му очи. Това доказват и записите, които Монис е изпратил на медиите, за да бъдат излъчвани в ефир.


Преобладава мнението, че силата, която австралийската полиция е употребила, е била абсолютно правомерна. Мерки за сигурност ще има. Те все още продължават. Районът около мястото, където се разигра трагедията, е заграден, а хиляди жители на Сидни струпаха камара от цветя.