Бургазлия притежава в личната си колекция 450 старинни часовника

Вижте историята на емблематичния цъкащ механизъм в Бургас

Бургазлията Стефан Николов притежава в личната си колекция 450 старинни часовника. Николов е на 82 години. Интерес за него представляват стенните, настолните и джобните часовници. Колкеционерът каза, че важен за него е циферблатът. Той е като лицето на човек - изразява много неща и сам по себе си е уникален. Николов разказа, че именно той е човекът, който е възродил Часовника на Бургас. Самият Часовник е бил поставен през 1936 година до сградата на старата община от двама инжинери, които го доставят от Швейцария. През 1960 година устройството спира да работи, а три години по-късно Часовникът е свален и оставен в мазе на сграда, където сега се намира териториална дирекция "Приморие".


Часовникът е марка "Фаваж" с троен циферблат, задвижва се чрез електрически импулси, които се предават по въздушна кабелна линия от часовник-майка.
През 1993 година Стефан Николов дава на часовника нов живот. Изважда го от мазето и се заема с реставрацията му. Оказва се, че старата красива чугунена конструкция, на която е стоял Часовника, е изгубена безвъзвратно. Незнайно кога тя е предадена за старо желязо и е претопена.
„С помощта на художника Кольо Кехайов направихме нова конструкция. Тя е произведена в завод "Спартак", елементите й са от алуминий, което не позволява да бъдат заварявани. Използвах специални сглобки, за да събера конструкцията. Целият процес продължи 7 месеца. Конструкцията е триъгълна и на всяка от страните има часовник, който гледа към различна улица”, заяви Николов. Той каза, че сам е изработил апарат, който да подава импулсите към циферблатите на трите пилона.


Стефан монтира Часовника на на улица "Александровска", на срещуположната страна от мястото, където е поставен за първи път. Стефан Николов каза, че от тогава досега всеки ден отива до Часовника, за да синхронизира измерването на времето. Днес Часовника е място за срещи, а през годините около него са се случили много интересни истории. Освен новите пилони и циферблатите, всички части на символа на Бургас са оригинални. В момента обаче часовникът от страната на ул. "Богориди" не отмерва времето. Спирането му се дължи на механична повреда. Николов казва, че тя може да се отстрани само при топло и слънчево време. Иначе има опасност да бъде повреден целият механизъм.


Николов каза, че в близкото минало немалко сгради в Бургас са имали красиви часовници. Един от най-ценните е украсявал фасадата на някогашния магазин "Торино". Той се е намирал в района между улиците "Александровска" и "Граф Игнатиев" и е бил златен.